Wykonanie

Zupa broku ł owa czyli lekka zupa jarzynowa z broku ł em,
kalafiorem,
ziemniakami i
marchewką . To pyszny w smaku i ł atwy przepis na wiosn ę ....Wiosenna zupa z
brokułem to pomysł na szybki obiad, pyszne danie wegetaria ń skie na co dzie ń i na weekend. Zupa najlepiej smakuje z kleksem
jogurtu naturalnego probiotycznego i listkami ś wie ż ej
bazylii. Polecam zup ę z warzyw, je ś li my ś lisz o diecie na wiosn ę ........ o czym ciąg dalszy nastąpi.Sk ładniki na 4 osoby :1/2 broku ła1/2
kalafiora4 średnie
ziemniaki2 średnie
marchewki w
łoszczyzna:
korzeń pietruszki,plaster
selera, kawałek
pora2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżeczki
suszonego oregano1 łyżeczka
soli morskiej1 op.
jogurtu naturalnego probiotycznegoświeże
zioła, np. listki
bazylii - do dekoracjiPrzygotowanie:Pó ł gł ówki broku ła, p ó ł gł ówki
kalafiora i dwie
marchewki umyj pod bie żącą
wodą, osusz ręcznikiem.
Brokuła i
kalafiora rozdziel delikatnie na cząstki, starając się zachować ładne r ó życzki.
Ziemniaki i
włoszczyznę umyj, obierz,
pokr ój w kostk ę.
Marchewkę obierz,
pokr ój na talarki.Mas ło podgrzej w głębokim rondlu, wrzuć
ziemniaki,
włoszczyznę,
marchewkę i duś kilka minut, stale mieszając. Zalej
wodą. Doł ó ż pozostałe warzywa: wrzucaj kolejno
kalafiora, a na 3-4 minuty przed końcem r ó życzki
brokuła. Dosyp łyżeczkę
soli, dwie łyżeczki
suszonego oregano i gotuj na wolnym ogniu 15-20min, aż warzywa staną się miękkie. Zupę podawaj gorącą. Udekoruj listkiem
bazylii i kleksem
jogurtu naturalnego probiotycznego.