Wykonanie
            
Grzanki z 
mozzarell ą i 
pomidorkami koktajlowymi to prosty i szybki, a jednocześnie wykwintny przepis na grzanki caprese z 
pomidor ów i 
sera, idealne na piknik, majówkę, lunch albo przyjęcie w ogrodzie .... Do przygotowania grzanek potrzebna będzie 
bagietka francuska, 
serek mozzarella i 
pomidorki koktajlowe. Wybór 
pieczywa to kwestia smaku, ja wybieram 
bagietkę wiejską żytnio-pszenną na zakwasie, upieczoną wyłącznie z naturalnych składnik ów ....Uwielbiam 
mozzarell ę, delikatne porcelanowe kulki, w r ó żnych rozmiarach i kształtach od kulistych, jajowatych, po spore bryły. To włoska specjalność, 
biały ser o subtelnym, lekko słodkawym smaku, składnik sos ów, sa łatek, dań z 
makaronu, pizzy. Najczęściej występuje w towarzystwie świeżych zi ó ł, warzyw, 
pomidor ów, 
oliwek i 
oliwy z oliwek. Popularn ą w kuchni włoskiej 
Sałatkę caprese przyrządza się z 
pomidor ów i 
sera. Plastry 
pomidora i plastry 
sera uk łada się na talerzu naprzemiennie tworząc dekoracyjną mozaikę. Całość należy obficie skropić 
oliwą z oliwek i udekorować świeżymi listkami 
bazylii. Prostota wykonania i świeże składniki to zasadnicze elementy składowe kuchni włoskiej - dania są proste, nieskomplikowane, składają się z kilku, najczęściej 
trzech, czterech świeżych, nie przetworzonych składnik ów. Do grzanek z 
mozzarell ą i 
pomidorkami koktajlowymi obowiązkowe świeże 
zioła ....Wczoraj odwiedziłam moją przyjaci ó łkę 
Majkę w jej pięknym domu na obrzeżach Warszawy. Pogoda była wspaniała, pięknie świeciło słońce. Podziwiałam odurzająco pachnące bzy kremowe i liliowe, cudownie rozkwitające pąki na krzewach r ó żanecznikó w, z łociste kaczeńce, delikatne dzwoneczki konwalii, niezapominajki w kolorze blue. Przywiozłam całe naręcza kwiat ów i ga łązek świeżych zi ó ł - 
rozmarynu, 
melisy i 
oregano, oraz mn óstwo zdj ęć cudownie kwitnącego majowego ogrodu ....Sk ładniki na 4 grzanki: 1 
bagietka wiejska na zakwasie + du że opakowanie 
mozzarelli (250g), 1 koszyczek 
pomidorków koktajlowych, 2-3 łyżki 
oliwy z oliwek, szczypta 
soli morskiej, listki 
oregano;Przygotowanie grzanek : Piec rozgrzej do temperatury 250°C. 
Bagietk ę przekrój na pó ł, nast ę pnie po ł ówki przekrój wzd ł u ż . 
Ser pokrój na do ść cienkie plasterki 2-3mm. Plasterkami ob ł ó ż ć wiartki 
bagietki. 
Pomidorki koktajlowe sparz, przekrój na pó ł, pozostaw skórki. Po ł ówkami 
pomidorków udekoruj kanapki. W ł ó ż do nagrzanego piekarnika na dziesi ęć minut, a ż 
pomidorki si ę ł adnie przypiek ą . Podawaj prosto z pieca na st ół . Udekoruj ś wie ż ymi listkami 
oregano.