ßßß Cookit - przepis na Sałatka wiosenna z brokułem

Sałatka wiosenna z brokułem

nazwa

Wykonanie

Sałatka ryżowa z brokułem to lekki i szybki przepis na obiad. Warzywa z wody, brokuł, kalafior, marchewka, podane z ryżem jaśminowym ....
Sałatka wiosenna z ryżem i warzywami jest idealna jako samodzielne danie lub przystawka do obiadu. Możesz ją wymieszać z oliwą z oliwek, udekorować listkami świeżej bazylii i posypać tartym parmezanem. Dobrze smakuje na zimno i na ciepło .... Wiosna, wiosna wkoło .... Pora przejść na lżejszą dietę, bogatą w warzywa ....
.... o czym ciąg dalszy nastąpi.
Sk ładniki na 4 osoby :
1/2 broku ła
1/2 kalafiora
100g ry żu jaśminowego
2 średnie marchewki
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżka soli morskiej
miseczka startego parmezanu
świeże zioła do dekoracji
Przygotowanie :
Przygotuj warzywa : pó ł gł ówki broku ła, p ó ł gł ówki kalafiora i dwie marchewki umyj pod bie żącą wodą, osusz ręcznikiem. Brokuła i kalafiora rozdziel delikatnie na cząstki, starając się zachować ładne r ó życzki. Marchewki obierz, pokr ój na talarki. Pomidory, sparz, obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę W g łębokim garnku z wkładką do gotowania na parze zagotuj wodę z solą. Wrzucaj kolejno marchewkę, kalafiora, a na 3-4 minuty przed końcem r ó życzki brokuła. Łączny czas gotowania nie powinien przekroczyć 13-15 minut. Warzywa powinny nie powinny się rozgotować, mają być al dente.
Ugotuj ry ż : nastaw wodę w niedużym garnku, wodę doprowadź do wrzenia. Delikatnie wrzuć ryż. Jak się zacznie gotować, wsyp szczyptę soli i zamieszaj, żeby się nie przykleił do dna. Jeśli lubisz ryż na sypko, w wersji "al dente": gotuj 1-2 min. kr ócej, ni ż podano na opakowaniu. Ugotowany ryż przesyp do garnka z ugotowanymi warzywami, dodaj suszone oregano, szczyptę soli i 2 łyżki oliwy z oliwek. Całość dobrze wymieszaj i duś na małym ogniu kolejne 2-3 minuty. Udekoruj listkami świeżej bazylii. Osobno w miseczce podaj starty parmezan.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/04/saatka-wiosenna-z-brokuem.html