Wykonanie
Pieczeń z
jajkiem to klasyka wielkanocnego stołu. W tym roku postawiłam na
drób i
zioła. Wyszło wyśmienicie. Trzy warstwy pięknie się prezentują i wybornie smakują. Gorąco polecam.

Składniki:500 g piersi z
indyka500 g filetu z udek5
jajek1/4 szkl
bułki tartej1 pęczek
szczypiorku1 pęczek
natki pietruszki1 pęczek
koperkusólpieprzmajeranek suszony

Przepis:- Całe
mięso dokładnie myjemy, osuszamy i mielimy na drobnych oczkach. Można od razu zaopatrzyć się w
mielone mięso, ale należy dokładnie sprawdzić jego skład. Dodatek
wieprzowiny, skórek czy innych okrawek spowoduje zmianę smaku,konsystencji i koloru potrawy.- Do zmielonego
mięsa dodajemy 1 całe
jajko,
bułkę tartą,
sól,
pieprz oraz suszony
majeranek. Całość dokładnie mieszamy.- Siekamy drobno świeże
zioła i mieszamy je z 1/3
mięsa mielonego.- 4
jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy ze skorupki.- Blaszkę smarujemy odrobiną
oleju i wysypujemy
bułką tartą. Na dno układamy 1/3
mięsa bez
ziół. Następnie cieniutką warstwę
mięsa z
ziołami. Na środek wkładamy ugotowane i obrane
jajka, a boki dopełniamy
mięsem z
ziołami. Przykrywamy nim także wierzch
jajek. Na koniec układamy trzecią warstwę - tym razem bez
ziół. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 40 minut. Możemy podawać na ciepło, ale równie smaczne jest na zimno.Smacznego:)
