Wykonanie
Słone
masło orzechowe, pyszne
drożdżowe ciasto, słodko -
gorzka czekolada i chrupiące
orzechy włoskie - oto mój przepis na cudowne pączki. Musicie ich koniecznie spróbować.50 g
drożdży świeżych250 ml
mleka550 g
mąki pszennej2 łyżki
cukru60 g
masłacukier puder2
jajko4
żółtkatłuszcz do smażenia200 g
masła orzechowego50 g
gorzkiej czekolady50 g
mlecznej czekolady20
orzechów włoskich- Z
drożdży, jednej łyżeczki
cukru i jednej łyżki
mąki przygotowujemy zaczyn, zalewając je ciepłym
mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.-
Jajka mieszamy z dwoma łyżkami
cukru pudru i ubijamy delikatną białą masę.-
Masło roztapiamy i lekko studzimy.- 500 g
mąki przesiewamy, dodajemy do niej rozrobiony zaczyn, ubite
jajka oraz
masło. Wszystko delikatnie wyrabiamy łyżką. Ciasto może się wydać zbyt rzadkie, ale będziemy je jeszcze wyrabiać z pozostałą
mąką, więc radzę się nie martwić.- Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.- Po 30 minutach wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną
mąką stolnicę. Ciasto posypujemy również z wierzchu. Wyrabiamy ciasto przez około 20 minut. W razie konieczności podsypujemy
mąką. Tylko robimy to stopniowo i delikatnie, aby ciasto nie stało się zbite.- Kiedy ciasto będzie jędrne, sprężyste, a zarazem delikatne rozwałkowujemy je na placek grubości 5 mm i wycinamy pączki. Można to zrobić za pomocą szklanki lub odrywając kawałki i formując dowolnej wielkości kulki.- Wykrojone pączki pozostawiamy pod przykryciem na 30 minut - do wyrośnięcia.- W tym czasie rozgrzewamy na wolnym ogniu tłuszcz.- Na delikatnym ogniu smażymy pączki na rumiany kolor z obu stron. Należy uważać, aby ogień nie był zbyt duży, ponieważ pączki spalą się z zewnątrz, a ni upieką w środku.- Usmażone pączki odsączamy na papierowym ręczniku i zostawiamy do wystygnięcia.-
Czekoladę rozpuszczamy na kąpielą
wodną-
Orzechy rozłupujemy delikatnie. Dzielimy je na połówki, które prażymy przez 5 minut na suchej patelni.-
Masło orzechowe w temperaturze pokojowej przekładamy do rękawa cukierniczego z szprycą na końcu.- Delikatnie napełniamy każdego pączka. Następnie zanurzamy go do połowy z rozpuszczonej
czekoladzie i dekorujemy połową
orzecha włoskiegoSmacznego:)



