ßßß Cookit - przepis na Pączki z masłem orzechowym i czekoladą

Pączki z masłem orzechowym i czekoladą

nazwa

Wykonanie

Słone masło orzechowe, pyszne drożdżowe ciasto, słodko - gorzka czekolada i chrupiące orzechy włoskie - oto mój przepis na cudowne pączki. Musicie ich koniecznie spróbować.
50 g drożdży świeżych
250 ml mleka
550 g mąki pszennej
2 łyżki cukru
60 g masła
cukier puder
2 jajko
4 żółtka
tłuszcz do smażenia
200 g masła orzechowego
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
20 orzechów włoskich
- Z drożdży, jednej łyżeczki cukru i jednej łyżki mąki przygotowujemy zaczyn, zalewając je ciepłym mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
- Jajka mieszamy z dwoma łyżkami cukru pudru i ubijamy delikatną białą masę.
- Masło roztapiamy i lekko studzimy.
- 500 g mąki przesiewamy, dodajemy do niej rozrobiony zaczyn, ubite jajka oraz masło. Wszystko delikatnie wyrabiamy łyżką. Ciasto może się wydać zbyt rzadkie, ale będziemy je jeszcze wyrabiać z pozostałą mąką, więc radzę się nie martwić.
- Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
- Po 30 minutach wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę. Ciasto posypujemy również z wierzchu. Wyrabiamy ciasto przez około 20 minut. W razie konieczności podsypujemy mąką. Tylko robimy to stopniowo i delikatnie, aby ciasto nie stało się zbite.
- Kiedy ciasto będzie jędrne, sprężyste, a zarazem delikatne rozwałkowujemy je na placek grubości 5 mm i wycinamy pączki. Można to zrobić za pomocą szklanki lub odrywając kawałki i formując dowolnej wielkości kulki.
- Wykrojone pączki pozostawiamy pod przykryciem na 30 minut - do wyrośnięcia.
- W tym czasie rozgrzewamy na wolnym ogniu tłuszcz.
- Na delikatnym ogniu smażymy pączki na rumiany kolor z obu stron. Należy uważać, aby ogień nie był zbyt duży, ponieważ pączki spalą się z zewnątrz, a ni upieką w środku.
- Usmażone pączki odsączamy na papierowym ręczniku i zostawiamy do wystygnięcia.
- Czekoladę rozpuszczamy na kąpielą wodną
- Orzechy rozłupujemy delikatnie. Dzielimy je na połówki, które prażymy przez 5 minut na suchej patelni.
- Masło orzechowe w temperaturze pokojowej przekładamy do rękawa cukierniczego z szprycą na końcu.
- Delikatnie napełniamy każdego pączka. Następnie zanurzamy go do połowy z rozpuszczonej czekoladzie i dekorujemy połową orzecha włoskiego
Smacznego:)
Źródło:http://pod-zielonym-niebem.blogspot.com/2015/01/paczki-z-masem-orzechowym-i-czekolada_26.html