Wykonanie
Wielkanocne krokiety nie muszą
mieć nadziania, które znamy z imienin babci.
Jajka gotowane na twardo i
pieczarki smażone na
maśle świetnie się sprawdzają w zielonych naleśnikach z liśćmi
rzodkiewki.
Jajka można pokroić w kostkę i połączyć z
pieczarkami lub, jak w moim przypadku, przeciąć na pół i obłożyć
pieczarkami. W drugim wariancie wyglądają efektowniej po przekrojeniu.6-7 ugotowanych na twardo
jajekgarść liści
rzodkiewki1/2 szkl
mleka1 szkl
mąki1
jajkosól400 g świeżych małych
pieczarek2
dymkiświeżo mielony
pieprz sólklarowane
masłojajko i
bułka tarta do obtoczenia- Do blendera wkładamy opłukane liście
rzodkiewek i rozdrabniamy je na papkę. Dokładamy
mąkę,
mleko i
jajko. Doprawiamy
solą i wyrabiamy gładkie ciasto. Smażymy na średnim ogniu.-
pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Smażymy na średnim ogniu, doprawiwszy
solą i
pieprze. Kiedy
pieczarki puszczą sok, dokładamy posiekaną drobno
dymkę. Smażymy do momentu wyparowania całego soku.- Na środku naleśnika kładziemy warstwę
pieczarek, następnie przekrojone na pół, ugotowane
jajko na twardo, zawijamy, obtaczamy w
jajku i
bułce tartej i smażymy na złoty kolor.Smacznego:)
