Wykonanie
Uwielbiam ten sposób podawania
jajek. U mnie nie tylko na Wielkanoc, ale przy każdej nadarzającej się okazji. Delikatnie nadzienie z
żółtek i
pieczarek oraz chrupiąca panierka podkradziona kotletowi schabowemu. Gorąco polecam.10
jajek ugotowanych na twardo200g świeżych małych
pieczarek2
dymkiświeżo mielony
pieprz sólklarowane
masłojajko i
bułka tarta do panierowania-
pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Smażymy na średnim ogniu, doprawiwszy
solą i
pieprze. Kiedy
pieczarki puszczą sok, dokładamy posiekaną drobno
dymkę. Smażymy do momentu wyparowania całego soku.- Ugotowane na twardo
jajka obieramy, kroimy na pół i wydrążamy
żółtka.- Ręcznie lub w melakserze siekamy ze sobą
żółtka i
pieczarki, następnie gotowym farszem nadziewamy
jajka. Można z tzw. górka - obiecuję nic podczas smażenia nie wypadnie.- Nadziane połówki
jajek obtaczamy w
jajku i
bułce tartej i smażymy na złoty kolor.- Oczywiście najlepiej smakują na ciepło, ale podane na zimno są równie smaczne.Smacznego:)