Wykonanie
Bardzo smaczne i delikatne kotlety cielęce podane z roztopionymi plastrami
sera mozzarella oraz duszonymi na
maśle pieczarkami. Danie idealnie sprawdzi się jak u mnie na niedzielny obiad . Goście lub po prostu rodzina na pewną będą zachwyceni smakiem.

Składniki :0,5kg
cielęciny2
jaja4 łyżki
mlekabułka tarta2 kulki
mozzarelli0,5kg małych
pieczareksól ,
pieprzmasło klarowanePrzygotowanie:
Mięso umyć , osuszyć , pokroić w plastry.( wyszło mi 7 kotletów )Każdy plaster rozbić cienko , oprószyć
solą i
pieprzem.Na patelni rozgrzać
masło klarowane .
Jajka roztrzepać z
mlekiem .Plastry
mięsa maczać w jakach a następnie obtaczać w
bułce tartej.Smażyć na rumiano z obu stron.
Mozzarellę pokroić w plastry , ułożyć po dwa/trzy plastry na kotlecie chwilę przed końcem smażenia by
ser się lekko roztopił.
Pieczarki obrać , umyć , pokroić na cienkie plasterki.Na oddzielnej patelni rozgrzać
masło klarowane , smażyć
pieczarki do odparowania płynu.Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Gorące sznycle podawać przykryte
pieczarkami.

Smacznego