Wykonanie
Uwielbiam
czekoladę i kocham
kremy czekoladowe, oczywiście najpyszniejsze są te z prawdziwej
czekolady, a najlepsze te które można przygotować bardzo szybko. Dziś wyjątkowa propozycja
kremu czekoladowego -
czekolada,
masło i
mascarpone.
Czekolada daje bogaty smak, ubite
masło konsystencję, a
serek nadaje całości wyjątkowej lekkości.200 g
czekolady 60 %250 g
masła250 g
serka mascarpone-
Masło ubijamy na puszystą masę. W tym samym czasie nad kąpielą
wodną rozpuszczamy
czekoladę, a następnie delikatnie ją studzimy.- Przestudzoną
czekoladę wlewamy powoli do ubitego
masła, cały czas mieszamy na najniższych obrotach.- Kiedy
czekolada połączy się z
masłem dodajemy schłodzony krem
mascarpone.- Dla bardziej wymagających do kremu można dołożyć wymoczone w
rumie rodzynki, posiekane
orzechy laskowe, pokruszoną
czekoladę lub podprażone
wiórki kokosowe.Jest jeszcze jeden sposób, na to by rozpuścić
czekoladę - szybki i raczej niezawodny. Wkładamy pokruszoną
czekoladę do miseczki, dolewamy 3 łyżki
mleka pełnotłustego i całość wkładamy do mikrofali na 20 - 30 sekund. Wyciągamy, dokładnie mieszamy i nawet nie musimy studzić. Wystarczy dodać do
masła.Smacznego:)