Wykonanie
Coś dla prawdziwych łasuchów :)Niemiłosiernie słodkie kuleczki.Co trzeba?200g
białej czekolady200g
wiórków kokosowych50g
masła1 szklanka
śmietany słodkiej 30%łyżka
rumu lub kilka kropli
aromatu rumowegogarść
migdałów łuskanychCo i jak?
Czekoladę pokruszyć na małe kawałeczki.
Śmietanę wymieszać z 100g
wiórków kokosowych. Odłożyć na 15 minut
Śmietanę z
kokosem podgrzewać na małym ogniu około 10 minut (nie doprowadzając do wrzenia). Po 5 minutach dorzucić
czekoladę i mieszać, aż się rozpuści.Pozostawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć mikserem. Dodać ostudzoną masę i
rum.Wstawić do zamrażalnika, aby masa stwardniała.Na talerzyk wsypać 100g wiórków.Formować z masy kuleczki. Wtykać w środek po jednym
migdale. Kulki obtaczać w kokosie.Gotowe pralinki schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.