Wykonanie
Słowiańskie pesto z
pietruszki i prażonego
słonecznika. Nie obeszło się jednak bez akcentu z oryginału czyli
oliwy z oliwek i
parmezanu. Cudownie
orzechowe w smaku, delikatnie
pietruszkowe, słone dzięki parmezanowi. Bardzo szybkie i bardzo proste danie, ale smak wyjątkowy. Warto
mieć w domu pęczek
pietruszki i paczkę
słonecznika - to idealne rozwiązanie na błyskawiczny posiłek dla paru osób. Gotowe w 15 minut.paczka
razowego spaghetti2 pęczki zielonej
pietruszki250 g łuskanego
słoneczniku niesolonego4 ząbki
czosnku100 ml
oliwy z oliwek3-4 łyżki
parmezanusól do smaku-
Makaron gotujemy w osolonej wodzie do momentu kiedy będzie al dente.- Na rozgrzaną patelnię - bez tłuszczu - wysypujemy
słonecznik. Rozprowadzamy go, aby pokrył całą patelnię i zostawiamy na kilka minut, co jakiś czas mieszamy
słonecznik, aby się nie przypalił. Kiedy się upraży - będzie lekko brązowy - dokładamy go do
pietruszki i
czosnku.- Na końcu dodajemy starty
parmezan i
oliwę z oliwek. Całość blendujemy na gładką masę. Jeżeli ktoś ma cierpliwość i trochę więcej czasu może pokusić się o ucieranie masy w moździerzu.- Kiedy masa już jest wystarczająco gładka, próbujemy i doprawiamy ją
solą.-
Makaron odcedzamy, ale nie wylewamy całej
wody, tylko zostawiamy około 1 szklanki.- Do odcedzonego
makaronu dokładamy pesto i wlewamy
wodę spod gotowania. Całość dokładnie mieszamy, do momentu kiedy każda nitka
makaronu pokryje się pesto. Podajemy cieplutkie.- Jako dodatek można usmażyć kilka kostek
wędzonego boczku lub podać
pomidorki koktajlowe. Ale wcale nie trzeba.Smacznego:)