Wykonanie
Bardzo prosty w wykonaniu
chleb na drożdżach i wodzie z mnóstwem ziaren i
otrębów. Cudownie delikatny z chrupiącą grubą skórką. Pełen
słonecznika, dyni i
siemienia lnianego. Świeży przez co najmniej tydzień. Przepis przyniosła do rodziny moja ciocia. Sprawdza się od wielu lat i wszystkim smakuje. Z podanych proporcji wychodzą trzy bochenki.1 kg
mąki pszennej1 l
wody1 kostka
drożdży1/3 szkl
siemienia lnianego1/3 szkl
słonecznika1/3 szkl pestek dyni1/2 szkl
otrębów pszennych1/2 szkl
otrębów owsianych2 łyżki
sokiszczypta
cukru- Mieszamy w jednej misce szkl
wody, kostkę
drożdży, szczyptę
cukru i łyżkę
mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.- W drugiej misce (zdecydowanie większej) mieszamy pozostałą
mąkę,
siemię lniane,
słonecznik,
dynię,
otręby oraz
sól.- Wyrośnięty rozczyn wlewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy dolewając pozostałą
wodę.- Ciasto powinno
mieć konsystencję gęstej
śmietany.- Foremki - rynienki smarujemy tłuszczem i oprószamy
mąką. Wlewamy w nie ciasto do połowy wysokości i odstawiamy do wyrośnięcia. Trzeba dać ciastu trochę czasu, bo w piekarniku już nie urośnie.- Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp 180 C i pieczemy przez około 1 h.- Po upieczeniu od razu wyciągamy z foremek i zostawiamy do wystygnięcia.Smacznego:)