ßßß
składniki na 1 bochenek:- 2 szkl ciepłej wody- 1 op suchych drożdży (7g)- 150g mąki pszennej pełnoziarnistej*- 350g mąki pszennej zwykłej (u mnie typ 450)*- 2 łyżeczki soli- 2 łyżeczki cukru trzcinowego- 5 łyżek otrębów pszennych + do podsypania foremki- 5 łyżek siemienia lnianego (albo innych ziaren)Wsypać drożdże do wody i odstawić na kilka minut.W dużej misce wymieszać mąki, sól, otręby i siemię.Dodać wodę z drożdżami, dokładnie wymieszać.Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.Keksówkę posmarować tłuszczem i obsypać otrębami .Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki.Rozgrzać piekarnik do 200°C.Jak się rozgrzeje, wstawić chleb i piec 1h**
* Ten na zdjęciu ma 200g pełnoziarnistej i 300g zwykłej, pszennej mąki i wyszedł równie pyszny**Ze względu na nieszczelne drzwiczki moje go piekarnika, po upieczeniu chleba, wyjęłam go z foremki, odwróciłam i dopiekałam 15 minut.
inspiracja: blog To smakujepiątek, 30 maja 2014, adrijahpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)Dziękuję :)A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .TrackBackKomentarze