Wykonanie
Pyszny domowy chlebek upieczony według przepisu mojej mamy. Od siebie dodałam trochę ziaren (
słonecznik,
siemię lniane i
sezam). Z podanych składników wychodzą dwa nieduże bochenki.
Składniki:25 dag
otrąb pszennych lub żytnich5 dag
drożdżypół kg
mąki pszennejpół łyżeczki
soli2 szklanki ciepłej
wody2 łyżki
ziaren słonecznika2 łyżki
siemienia lnianego1 łyżka ziaren
sezamuSposób przygotowania:1. Mieszamy
otręby,
sól i
mąkę oraz ziarna.2. Robimy dołek w
mące, wkruszamy
drożdże i zalewamy ciepłą
wodą. Odstawiamy na chwilę i przykrywamy ściereczką, by
drożdże zaczęły pracować.3. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie części, wkładamy do dwóch natłuszczonych foremek (np. keksówek), a gdy trochę podrośnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok. 1 godzinę.4. Po upieczeniu jeszcze ciepłe
chlebki smarujemy dowolną
margaryną. Dzięki temu
chleb bezie mieć lśniącą skórkę.5. Taki domowy chlebek najbardziej smakuje mi z samym
masłem :)
Smacznego :)