ßßß
Składniki:25 dag otrąb pszennych lub żytnich5 dag drożdżypół kg mąki pszennejpół łyżeczki soli2 szklanki ciepłej wody2 łyżki ziaren słonecznika2 łyżki siemienia lnianego1 łyżka ziaren sezamuSposób przygotowania:1. Mieszamy otręby, sól i mąkę oraz ziarna.2. Robimy dołek w mące, wkruszamy drożdże i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na chwilę i przykrywamy ściereczką, by drożdże zaczęły pracować.3. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie części, wkładamy do dwóch natłuszczonych foremek (np. keksówek), a gdy trochę podrośnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok. 1 godzinę.4. Po upieczeniu jeszcze ciepłe chlebki smarujemy dowolną margaryną. Dzięki temu chleb bezie mieć lśniącą skórkę.5. Taki domowy chlebek najbardziej smakuje mi z samym masłem :)
Smacznego :)