Wykonanie
Na co dzień i od święta proponuję chlebek z ziarnami i
otrębami. Jest świeży nawet po
trzech dniach :) Przepis ten dostałam od sympatycznych koleżanek z pracy :)Składniki:
1 kg
mąki krupczatki (typ 500),1 litr
wody,1 szklanka
otrębów pszennych,6 łyżek
ziaren słonecznika,6 łyżek
siemienia lnianego,3 łyżki pestek dyni,3 łyżki
sezamu,5 dag
drożdży,4 łyżki
cukru,1,5 łyżki
soli.Wszystkie sypkie składniki wymieszać ze sobą, dodać pokruszone
drożdże oraz 1 litr ciepłej
wody i dokładnie wymieszać. Odstawić ciasto
chlebowe na 20 minut pod przykryciem. W międzyczasie przygotować dwie keksówki o wymiarach 30 cm, wysmarować je tłuszczem i posypać
otrębami z
sezamem. Gdy ciasto wyrośnie przemieszać je łyżką, nałożyć do foremek i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie wkładamy chlebek do nagrzanego na 200 ° C piekarnika i pieczemy przez 50 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 190 ° C i pieczemy przez kolejne 10 minut. Następnie uchylamy delikatnie piekarnik na ok. 10 minut i dopiero
potem wyjmujemy chlebek z foremki i studzimy na kratce, żeby odparował.
PS.
Chleb najlepiej przechowywać w bawełnianym lub lnianym ręczniku, szczeczlnie zawiniętym, a nawet podwójnie, nigdy w folii !!!