ßßß Cookit - przepis na Chleb wieloziarnisty

Chleb wieloziarnisty

nazwa

Wykonanie

Od dawna już miałam ochotę na domowy chlebek z masłem. Chleb wieloziarnisty jest szybki i łatwy w przygotowaniu.
Składniki:
1/2 kg mąki krupczatki
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżki cukru
1/2 litra wody
1/2 szklanki otrąb pszennych
3 łyżki ziaren siemienia lnianego
3 łyżki ziaren słonecznika + 1 łyżka do posypania
2 łyżki ziaren sezamu
1 łyżka pestek dyni
Sposób wykonania:
1. Mąkę, cukier, sól, otręby, ziarna i pokruszone drożdże mieszamy.
2. Dodajemy letnią wodę i całość wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
3. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremki. Posypujemy ziarnami słonecznika i odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.
4. Chlebek pieczemy ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C.
5. Po upieczeniu skórka chleba jest twarda, potem lekko mięknie.
Smacznego!!!
Źródło: Every cake you bake
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2015/01/chleb-wieloziarnisty.html