Wykonanie
Od dawna już miałam ochotę na domowy chlebek z
masłem.
Chleb wieloziarnisty jest szybki i łatwy w przygotowaniu.
Składniki:1/2 kg
mąki krupczatki25 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
soli2 łyżki
cukru1/2 litra
wody1/2 szklanki
otrąb pszennych3 łyżki ziaren
siemienia lnianego3 łyżki
ziaren słonecznika + 1 łyżka do posypania2 łyżki ziaren
sezamu1 łyżka pestek dyniSposób wykonania:1.
Mąkę,
cukier,
sól,
otręby, ziarna i pokruszone
drożdże mieszamy.2. Dodajemy letnią
wodę i całość wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.3. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremki. Posypujemy
ziarnami słonecznika i odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.4. Chlebek pieczemy ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C.5. Po upieczeniu skórka
chleba jest twarda,
potem lekko mięknie.Smacznego!!!Źródło: Every
cake you bake