Zapiekanka na bazie białej fasoli zwanej dużym jasiem. Podawana w towarzystwie kiełbasy z czosnkiem niedźwiedzim i sosem pomidorowy z rozmarynem. Zapiekana pod grillem z cudnie ciągnącą się mozzarellą.300 g fasoli duży Jaś300 g kiełbasy wędzonej doprawianej czosnkiem niedźwiedzim1 puszka pomidorów3 ząbki czosnkurozmarynsólszczypta cukru200 g mozzarelli- Fasolę należy zamoczyć dzień wcześniej. Zostawić na całą noc.- Na drugi dzień odlać wodę. Wsypać do garnka, zalać świeżą wodą, posolić i ugotować do miękkości.- Kiełbasę kroimy w plasterki grubości pół centymetra. Podsmażamy na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni.- Na tłuszcz z kiełbasy wkładamy rozmaryn, wyciskamy czosnek, lekko solimy i chwilkę przesmażamy na malutkim ogniu. Po chwili dolewamy pomidory z puszki i doprawiamy do smaku solą i cukrem. Dusimy, aż sos zgęstnieje.- Na dno miseczek do zapiekania układamy fasolę, następnie kiełbasę. Całość zalewamy sosem pomidorowym. Na wierzch układamy porozrywaną na kawałki mozzarellę.- Zapiekamy pod grillem nagrzanym do temp 160 C, aż mozzarella się zrumieni. Podajemy posypane świeżym szczypiorkiem.Smacznego:)