ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka Duży Jaś

Zapiekanka Duży Jaś

nazwa

Wykonanie

Zapiekanka na bazie białej fasoli zwanej dużym jasiem. Podawana w towarzystwie kiełbasy z czosnkiem niedźwiedzim i sosem pomidorowy z rozmarynem. Zapiekana pod grillem z cudnie ciągnącą się mozzarellą.
300 g fasoli duży Jaś
300 g kiełbasy wędzonej doprawianej czosnkiem niedźwiedzim
1 puszka pomidorów
3 ząbki czosnku
rozmaryn
sól
szczypta cukru
200 g mozzarelli
- Fasolę należy zamoczyć dzień wcześniej. Zostawić na całą noc.
- Na drugi dzień odlać wodę. Wsypać do garnka, zalać świeżą wodą, posolić i ugotować do miękkości.
- Kiełbasę kroimy w plasterki grubości pół centymetra. Podsmażamy na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni.
- Na tłuszcz z kiełbasy wkładamy rozmaryn, wyciskamy czosnek, lekko solimy i chwilkę przesmażamy na malutkim ogniu. Po chwili dolewamy pomidory z puszki i doprawiamy do smaku solą i cukrem. Dusimy, aż sos zgęstnieje.
- Na dno miseczek do zapiekania układamy fasolę, następnie kiełbasę. Całość zalewamy sosem pomidorowym. Na wierzch układamy porozrywaną na kawałki mozzarellę.
- Zapiekamy pod grillem nagrzanym do temp 160 C, aż mozzarella się zrumieni. Podajemy posypane świeżym szczypiorkiem.
Smacznego:)
Źródło:http://pod-zielonym-niebem.blogspot.com/2013/04/zapiekanka-duzy-jas.html