Wykonanie
Pyszny, delikatny, idealnie słodki. Doskonale sprawdzi się jako baza do
sosów, zup, lub po prostu do picia. Przepis z moimi modyfikacjami pochodzi z bloga Kwestia smaku . Z podanych proporcji wychodzi ok. 8 buteleczek po 250 ml. Polecam baaardzo :)Składniki:4kg
pomidorów (najlepiej LIMA)1,5 łyżki
soli2 łyżki
cukruPomidory sparzyć, obrać ze skóry i powycinać szypułki. Pokroić w ćwiartki i gotować pod przykryciem do rozpadnięcia (ok. 1 godz). Po tym czasie zmiksować dokładnie i przetrzeć przez sito. Dodać
sól i
cukier i gotować jeszcze ok 40-60 minut aby zredukować płyn (konsystencja wedle upodobań. Rzadsza może służyć do picia jako sok, a gęściejsza jako przecier). Gorący przelać do wyparzonych słoików, zakręcić. Pasteryzować ok 15 minut. Smacznego :)