Wykonanie
Okres jesienny jest najlepszym czasem do przygotowania wielu
przetworów. Ostatnio z mamą zabrałyśmy się za wykonanie domowego
koncentratu pomidorowego, który w smaku nie jest w stanie dorównać temu, który stoi na półkach w sklepie.
Pomidory są teraz najsmaczniejsze i najtańsze, więc warto z tego skorzystać. To jest właśnie ten smak, za którym najbardziej tęsknimy zimą jedząc
pomidory z importu.
Przecier pomidorowy wykonałyśmy z
pomidorów lima, ponieważ są one najbardziej mięsiste, zawierają niewiele soku i są słodkie.Domowy koncentrat może być bazą do zupy pomidorowej, sosu do
makaronu czy też sosu do pizzy/zapiekanek. Warto poświęcić mu większą chwilę, ponieważ jego smak jest niezastąpiony.Składniki:5 kg
pomidorów odmiany lima2 łyżeczki
soli3 łyżki
cukruPrzygotowanie:1.
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Umieszczamy je w garnku z głębokim dnem, dodajemy
sól,
cukier i gotujemy do momentu, aż rozpadną się całkowicie i większa część soku odparuje (u nas było to ok. 1,5 godziny).2. Po tym czasie
pomidory przecieramy przez sito z gęstymi oczkami. Przekładamy ponownie do garnka i gotujemy do momentu, aż nam zgęstnieją.3. Gorący przecier przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy ok. 15 minut od momentu zagotowania
wody.Smacznego :)