ßßß Cookit - przepis na Domowy koncentrat pomidorowy / przecier pomidorowy

Domowy koncentrat pomidorowy / przecier pomidorowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

Okres jesienny jest najlepszym czasem do przygotowania wielu przetworów. Ostatnio z mamą zabrałyśmy się za wykonanie domowego koncentratu pomidorowego, który w smaku nie jest w stanie dorównać temu, który stoi na półkach w sklepie. Pomidory są teraz najsmaczniejsze i najtańsze, więc warto z tego skorzystać. To jest właśnie ten smak, za którym najbardziej tęsknimy zimą jedząc pomidory z importu.
Przecier pomidorowy wykonałyśmy z pomidorów lima, ponieważ są one najbardziej mięsiste, zawierają niewiele soku i są słodkie.
Domowy koncentrat może być bazą do zupy pomidorowej, sosu do makaronu czy też sosu do pizzy/zapiekanek. Warto poświęcić mu większą chwilę, ponieważ jego smak jest niezastąpiony.
Składniki:
5 kg pomidorów odmiany lima
2 łyżeczki soli
3 łyżki cukru
Przygotowanie:
1. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Umieszczamy je w garnku z głębokim dnem, dodajemy sól, cukier i gotujemy do momentu, aż rozpadną się całkowicie i większa część soku odparuje (u nas było to ok. 1,5 godziny).
2. Po tym czasie pomidory przecieramy przez sito z gęstymi oczkami. Przekładamy ponownie do garnka i gotujemy do momentu, aż nam zgęstnieją.
3. Gorący przecier przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy ok. 15 minut od momentu zagotowania wody.
Smacznego :)
Źródło:http://filizanka-smakow.blogspot.com/2014/10/domowy-koncentrat-pomidorowy-przecier.html