ßßß Cookit - przepis na Domowy koncentrat pomidorowy (przecier)

Domowy koncentrat pomidorowy (przecier)

nazwa

Składniki

Wykonanie

Dzień dobry!
Pomidorowych przetworów ciąg dalszy. Jest zima, masz rosół z niedzieli i chcesz przygotować zupę pomidorową, tyle że sklepowe pomidory są obrzydliwe, bez smaku, bez koloru. Idziesz do spiżarni, wyciągasz mały słoiczek i obiad uratowany :-).
Tak tak, taki scenariusz może się spełnić już za kilka miesięcy, ani się obejrzymy, a będzie już zima, więc póki jest sezon na pomidory, pakujmy je do słoików.
Kolejną propozycją przetworu z pomidorów jest koncentrat pomidorowy (zwany też przecierem pomidorowym), idealny do zupy pomidorowej, jako baza do sosu do gołąbków czy nawet jako sos do pizzy (wzbogacony wtedy o zioła). Jest nieco pracochłonny, ale warto!
Składniki:
4 kg pomidorów (najlepiej odmiana Lima, dojrzałe)
1 łyżeczka soli
2 łyżki cukru
Wykonanie:
Pomidory myjemy, następnie usuwamy szypułki i nasady szypułek. Kroimy w drobne kawałki, wrzucamy do garnka. Gotujemy około 30 minut pod przykryciem, aby pomidory zmiękły, następnie lekko studzimy i blendujemy (niezbyt dokładnie). Powstałą masę przecieramy przez sito lub przecierak i wlewamy do szerokiego garnka, najlepiej teflonowego, dodajemy sól i cukier.
Przecier odparowujemy na średnim ogniu, aż uzyska bardzo gęstą konsystencję. Ja chciałam uzyskać taki, jak sklepowy, zatem odparowywałam bardzo długo. Masa po odparowaniu wynosiła 1 , 6 kg (przypominam, że wyjściowo użyłam aż 4 kg).
Gotowy koncentrat pomidorowy przekładamy do czystych, wyparzonych i suchych słoików, szczelnie zamykamy, a następnie pasteryzujemy 30 minut w gotującej się wodzie.
Wystudzone słoiki odstawiamy do chłodnego miejsca.
Mała rada - wyczytałam w książce Siostry Anastazji o przetworach, że gotowy koncentrat zalewa odrobiną oliwy z oliwek, aby pomidorowa warstwa była przykryta, ja tak zrobiłam, jednak czy to uchroni je przed zepsuciem - to się okaże :-). Dodatkowo czytałam również, że po otwarciu koncentratu, również jego powierzchnię można polać oliwą. Mi wielokrotnie napoczęty koncentrat sklepowy pleśniał, przy najbliżej okazji wypróbuję ten sposób, czy działa.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2014/08/domowy-koncentrat-pomidorowy-przecier.html