Wykonanie
            Składniki3 L4 kg 
pomidorów (najlepsze będą podłużne, bo zawierają mało nasion i soku a dużo miąższu)1 łyżka 
soli2 łyżki 
cukruPrzygotowanie
Pomidory dokładnie przelać wrzącą 
wodą lub wkładać do wrzątku na kilkanaście sekund. Zdjąć skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki i gniazda nasienne z komór. Pozostały miąższ włożyć do garnka, przykryć pokrywą i gotować przez 15 minut na większym ogniu, w międzyczasie 2 
razy zamieszać.Rozgotowane 
pomidory przetrzeć przez sito do drugiego garnka i zagotować. Dodać 
sól i 
cukier. Odparować na większym ogniu w celu uzyskania bardziej gęstego przecieru (przez około 15 minut).Gorący przecier rozlać do wyparzonych w piekarniku słoików * i dobrze zakręcić. Słoiki przykryć dokładnie kocem i zostawić tak do całkowitego wystudzenia, nawet na 2 dni. Zamiast tego można też pasteryzować słoiki w większym garnku z 
wodą, gotując zanurzone do 2/3 wysokości słoiki przez około 10 minut na umiarkowanym ogniu.Wskazówki* słoiki przed rozlaniem przecieru należy wyparzyć: najpierw dokładnie umyć i opłukać, następnie ustawić otwarte na kratce piekarnika (przykrywki położyć obok) i wstawić do piekarnika. Nagrzewać go do 140 stopni C razem ze słoikami. Gdy piekarnik będzie nagrzany wyłączyć go i ostrożnie upewnić się czy słoiki są już suche i gorące.
