Wykonanie
Wiosną trzeba piec babki i już! Moja babka jest miętowa i razowa, delikatna i wilgotna.
Mąka razowa nadaje jej
orzechowego aromatu, a
likier miętowy niezwykłego orzeźwienia. Polecam, nie tylko na święta:)4 duże
jajka1 i 1/2 szkl
mąki pszennej razowej1/2 szkl
białego cukru1/2 szkl
cukru z
wanilią3 łyżeczki
proszku do pieczenia180 ml
oleju lub roztopionego
masła100 ml
likieru miętowego(
Cukier z
wanilią możecie przygotować sami w domu, wystarczy do słoiczka z
cukrem dodać strączki
wanilii, które zostają z innych przepisów. Jeżeli takiego nie macie, możecie użyć całej szklanki zwykłego
cukru i dodać kilka kropli esencji waniliowej lub
olejku waniliowego)- zaczynamy od
jajek, wybijamy całe do miski i miksujemy z
cukrem na puszystą masę- do
jajek dodajemy
mąkę, najlepiej partiami- następnie
proszek do pieczenia- na końcu, cały czas mieszając na wolnych obrotach, dodajemy olej/masło i
likier miętowy- wlewamy do formy na babkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną
bułką tartą- pieczemy w piekarniki nagrzanym do 170 C przez około 40 minut (do suchego patyczka)- na koniec posypujemy
cukrem pudremSmacznego i miłej niedzieli:)
