Wykonanie
Królik nie wymaga wiele pracy, tylko wiele czasu, dlatego dobrze jest go przygotować kiedy nigdzie nam się nie spieszy. Idealnie sprawdzi się przy wyjątkowych okazjach.1
tuszka z
królika1
marchewka2
cebule3 ząbki
czosnkukolorowy pieprzmajeraneksólsok z jednej
cytryny4 duże
jabłka500 ml
białego wina-
królika dokładnie musimy umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze porcje-
cebulę i
marchewkę pokroimy talarki grubości 3-4 milimetrów,
czosnek siekamy na drobniutko-
królika obtaczamy w warzywach,
soli,
pieprzu,
majeranku i
soku z cytryny, odstawiamy na całą noc do lodówki- na drugi dzień, wyciągamy
królika z warzyw (nie wyrzucamy ich) i kładziemy na rozgrzaną patelnię, obsmażamy z obu stron wszystkie kawałki, aby nabrały ładnego rumianego koloru- następnie zdejmujemy z gazu, dokładamy warzywa oraz
jabłka pokrojone w ćwiartki i zalewamy
białym winem- piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C i pieczemy
królika około 1,5 - 2 godzin, aż zmięknie- wyciągamy
królika z patelni, a sos przelewamy przez sitko- do odcedzonego sosu dodajemy kilka kosteczek (1x1)
masła, aby sos się zagęścił i nabrał połyskuSmacznego:)