Wykonanie
18 grudnia idealny czas na wypieki! Dostałam przepis na pyszne pierniczki od mojej kochanej cioci. Postanowiłam, że w tym roku muszą mi wyjść! Przeczytałam przepis i zabrałam się do pracy, a tak na prawdę była to prawdziwa frajda;). Pierniczki włożyłam do piekarnika i po chwili piękny zapach rozniósł się po całym domu. Moi domownicy nie byli zachwyceni, bo oderwali się od obowiązków i polecieli do piekarnika (w brzuchach zaburczało) . Poniżej przepis i kilka niezbędników.

(w proporcjach możesz skorzystać z niezbędnika)Składniki :-250g
mąki-125g
margaryny np.
Palma-100g
cukru pudru-1/4 łyżeczki
cukru pudru-1
cukier waniliowy-1
jajo-1
przyprawa do piernika-1 łyżka
imbiru-1 łyżeczka
cynamonu-1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej-można dodać polewę lukrową, coś do posypania wg uznania
Mąkę i
imbir przesiać, wymieszać z proszkiem,
cukrem,
cukrem waniliowym i przyprawami. Dodać
margarynę i dokładnie posiekać nożem.
Margaryna ma przybrać postać maleńkich kawałeczków dokładnie obsypanych
mąką. Wtedy wbić
jajko i szybko zagnieść ciasto. Powinno być dość twarde, ale sprężyste.Kulę ciasta schować na około 2 godziny do lodówki. Brytfannę do pieczenia nasmarować
margaryną, przygotować wałek, foremki do ciasta i słomki do
napojów do wycinania dziurek (jeśli
ciasteczka mają być na choinkę). Ciasto rozwałkować na grubość 0,5cm, wycinać
ciasteczka i układać na blasze.Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec ok.10-13 min.

Pierniczki mają mocno korzenny smak;)Poniżej niezbędnik dla małego towarzysza świątecznych wypieków:)

http://alchemiawnetrz.pl/pieczenie-gotowanie/3904-zestaw-dzieciecy-w-dinozaury-maly-kucharz-creative-tops.htmlhttp://alchemiawnetrz.pl/pieczenie-gotowanie/3905-maly-kucharz-fartuch-czapka-creative-tops.html


http://alchemiawnetrz.pl/home/608-stemple-do-ciastek-katie-alice-creative-tops.html

Miłego dnia i smacznego!:)