Wykonanie
Pin It

Ostropest jest rośliną znaną od ponad 2000 lat, był już ceniony przez Rzymian i Greków. Pospolicie jest znany pod nazwą oset
mleczny. Stanowi on źródło wielu cennych składników odżywczych. Jednym z nich jest sylimaryna, kompleks flawolignanów, który wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwrodnikowe, rozkurczowe i detoksykacyjne. Jest szczególnie zalecany osobom z problemami trawiennymi. Może być dodawany do różnych potraw: zup, dań z warzywami, gulaszu. Stosuje się go też jako dodatek do
jogurtów, owsianek,
musli, koktajli
owocowych czy sałatek.Dziś na blogu pyszna, zdrowa i pożywna owsianka z
borówką amerykańską i ostropestem.Firma Sante posiada w swojej ofercie ponad 200 innych produktów,
między innymi
suszone owoce,
kasze, nasiona, produkty zbożowe i
ciasteczka.Cały asortyment, który ma w sprzedaży Sante znajdziecie tutaj .



Owsianka z
borówką amerykańską i ostropestemCzas przygotowania: 30 minutProporcje dla 2-3 osóbSkładniki:3/4 szklanki
płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych)1,5 szklanki
mlekaszczypta
soli1/3 łyżeczki
cynamonu1/2 szklanki
borówek amerykańskich1 łyżka
miodu1 łyżeczka ostropestu plamistego odtłuszczonego zmielonego Sante2 łyżeczki
wiórków kokosowychkilka świeżych
malin

Wykonanie:Do garnuszka, najlepiej z grubym dnem, wlewamy
mleko, dodajemy
płatki,
cynamon i
sól i gotujemy, aż
mleko zacznie wrzeć. Wtedy zmniejszamy ogień i gotujemy
płatki przez około 15 minut, pilnując, aby się nie przypaliły, do uzyskania pożądanej konsystencji . Gdy owsianka jest już gotowa dodajemy
miód i mielony ostropest, wszystko mieszamy.Owsiankę przekładamy do miseczek i posypujemy
borówkami,
malinami i wiórkami kokosowymi. Od razu podajemy.