Wykonanie
Pin It

Czytelnicy mojego bloga wiedzą, że ostatnio zakochałam się w
bazylii i odkrywam jej smak w wersji na słodko. Na blogu pojawiła się ostatnio bazyliowa panna cotta z
poziomkami, domowe
lody bazyliowe bez
jajek i lemoniada bazyliowa.Dziś zapraszam na
syrop bazyliowy.
Póki co przetestowałam go jako
napój rozcieńczony zimną
wodą. I myślę do jakiego dania by go jeszcze wykorzystać... ? A może Wy mi podpowiecie ?

Czas przygotowania: 10 minut + 6 godzinSkładniki:200 g
wody120 g
cukru25-30 g listków
bazyliisok z 1/2
limonkiWykonanie:W garnuszku przygotowujemy
syrop: gotujemy
wodę z
cukrem. Gdy
cukier się rozpuści wrzucamy do niego listki
bazylii i rozgniatamy je drewnianą łyżką. Garnuszek przykrywamy i odstawiamy na 6 godzin w chłodne miejsce. U mnie stał cała noc. Po tym czasie listki odcedzamy i bardzo dokładnie odciskamy je na sitku lub w dłoniach. Do
syropu dodajemy
sok z limonki, mieszamy.
Syrop przelewamy do czystej butelki i przechowujemy w lodówce. Jeśli chcemy przechowywać go przez dłuższy czas, wtedy należy go spasteryzować.