ßßß Cookit - przepis na Syrop bazyliowy

Syrop bazyliowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

Pin It
Czytelnicy mojego bloga wiedzą, że ostatnio zakochałam się w bazylii i odkrywam jej smak w wersji na słodko. Na blogu pojawiła się ostatnio bazyliowa panna cotta z poziomkami, domowe lody bazyliowe bez jajek i lemoniada bazyliowa.
Dziś zapraszam na syrop bazyliowy. Póki co przetestowałam go jako napój rozcieńczony zimną wodą. I myślę do jakiego dania by go jeszcze wykorzystać... ? A może Wy mi podpowiecie ?
Czas przygotowania: 10 minut + 6 godzin
Składniki:
200 g wody
120 g cukru
25-30 g listków bazylii
sok z 1/2 limonki
Wykonanie:
W garnuszku przygotowujemy syrop: gotujemy wodę z cukrem. Gdy cukier się rozpuści wrzucamy do niego listki bazylii i rozgniatamy je drewnianą łyżką. Garnuszek przykrywamy i odstawiamy na 6 godzin w chłodne miejsce. U mnie stał cała noc. Po tym czasie listki odcedzamy i bardzo dokładnie odciskamy je na sitku lub w dłoniach. Do syropu dodajemy sok z limonki, mieszamy. Syrop przelewamy do czystej butelki i przechowujemy w lodówce. Jeśli chcemy przechowywać go przez dłuższy czas, wtedy należy go spasteryzować.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/07/syrop-bazyliowy.html