Wykonanie
Dzień dobry!Wczorajsze popołudnie to chwilowe ochłodzenie - ulewa, burza z piorunami i później przyjemny,
rześki wieczór. Jednak mimo chwilowego spadku temperatury upały nie dadzą tak szybko za wygraną...W upalny dzień bardzo łatwo o odwodnienie organizmu, więc trzeba się zaopatrzyć w smaczne, orzeźwiające
napoje. Taka też jest moja dzisiejsza lemoniada -
bazyliowo-cytrynowa. Przygotujcie od razu większą ilość, bo na pewno Wam zasmakuje.
Składniki:duży pęczek
bazylii4
cytrynycukier (lub dowolna inna substancja słodząca)ok. 5 l schłodzonej
wodyWykonanie:
Cytryny dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem, jedną z nich cienko obieramy, skórkę umieszczamy w blenderze. Ze wszystkich
cytryn wyciskamy sok.
Bazylię dodajemy do
skórki z cytryny, dodajemy odrobinę
wody i dokładnie blendujemy. Powstałą pulpę zalewamy
wodą, dokładnie płuczemy naczynie blendera, a następnie całość przelewamy przez sitko do naczynia w którym będzie lemoniada - u mnie kilku litrowy
słój z kranem. Przez sitko przelewamy również
sok z cytryny. Całość zalewamy
wodą i dosładzamy
cukrem rozpuszczonym w gorącej wodzie. Dokładnie mieszamy i delektujemy się orzeźwiającym
napojem w gorący dzień.
Smacznego!