Wykonanie
Zainspirowana letnimi
smakami w pewnej znanej
sieci pizzerii, gdzie oprócz lemoniady cytrynowej, można teraz skosztować bardzo orzeźwiającej lemoniady bazyliowej, postanowiłam odtworzyć jej smak w domu. Poszperałam trochę po internecie i na stornie http://www.pieceofcake.pl/ znalazłam coś co bardzo mi się przydało do sporządzenia tego pysznego
napoju.
Syrop bazyliowo-
cytrynowy .
Potem trochę bąbelków listek świeżej
bazylii i gotowe.
Syrop bazyliowo-
cytrynowy4 szklanki liści świeżej
bazylii2 szklanki
cukru2
cytryny3 szklanki
wodyDo rondelka średniej wielkości wrzucamy liście
bazylii. Dodajemy 3 szklanki
wody i
cukier. Z wyszorowanych
cytryn obieramy skórkę (tylko żółtą część). Wrzucamy do rondelka. Doprowadzamy
syrop do wrzenia, mieszając, aż
cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i zostawiamy na godzinę. Kiedy wystygnie, przelewamy do plastikowego pojemnika, przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Syrop przelewamy przez gęste sitko, wyciskając
bazylię, ile się da.
Syrop przykrywamy i trzymamy w lodówce.Aby przygotować lemoniadę wystarczy
woda gazowana (lub nie) kostki
lodu i nasz
syrop do smaku, do tego listek świeżej
bazylii, i gotowe.