ßßß Cookit - przepis na Letnia frittata z warzywami

Letnia frittata z warzywami

nazwa

Wykonanie

Pin It
W tak ciepłe dni, jak dziś, nie mamy ochoty na ciężkie dania, ani zbyt długie stanie w kuchni, dlatego na blogu pojawia się letnia frittata z warzywami. Prosta i szybka do przygotowania. Do mojej frittaty wykorzystałam między innymi fasolkę szparagową i cukinię. Jajka ubiłam z serkiem śmietankowym, żeby nadać omletowi puszystości. Oczywiści do frittaty możemy na przykład dodać warzywa, które nam pozostały niewykorzystane z poprzedniego dnia.
Czas przygotowania: 30 minut
Proporcje dla 2 osób
Składniki:
2 garści fasolki szparagowej
1 mała cukinia
1 ząbek czosnku
4 jajka
2 łyżki serka śmietankowego
świeżo zmielony czarny pieprz
płatki chili
masło do smażenia
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy na parze przez 15 minut. Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na półplasterki.
W miseczce ubijamy jajka, dodajemy serek i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy jajka, układamy na nich fasolkę, cukinię i posypujemy płatkami chili. Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy. Gdy jajka z góry się zetną, frittatę posypujemy natką pietruszki i od razu podajemy.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/07/letnia-frittata-z-warzywami.html