Wykonanie
Pin It

W tak ciepłe dni, jak dziś, nie mamy ochoty na ciężkie dania, ani zbyt długie stanie w kuchni, dlatego na blogu pojawia się letnia frittata z warzywami. Prosta i szybka do przygotowania. Do mojej frittaty wykorzystałam
między innymi
fasolkę szparagową i
cukinię.
Jajka ubiłam z
serkiem śmietankowym, żeby nadać omletowi puszystości. Oczywiści do frittaty możemy na przykład dodać warzywa, które nam pozostały niewykorzystane z poprzedniego dnia.Czas przygotowania: 30 minutProporcje dla 2 osóbSkładniki:2 garści
fasolki szparagowej1 mała
cukinia1 ząbek
czosnku4
jajka2 łyżki
serka śmietankowegoświeżo zmielony
czarny pieprzpłatki chilimasło do smażenia1 łyżka posiekanej
natki pietruszki
Wykonanie:
Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy na parze przez 15 minut.
Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na półplasterki.W miseczce ubijamy
jajka, dodajemy
serek i
pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.Na patelni rozgrzewamy
masło, wlewamy
jajka, układamy na nich
fasolkę,
cukinię i posypujemy
płatkami chili. Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy. Gdy
jajka z góry się zetną, frittatę posypujemy
natką pietruszki i od razu podajemy.