ßßß Cookit - przepis na Kokardki w sosie ze świeżych ziół z cukinią i nutką chili

Kokardki w sosie ze świeżych ziół z cukinią i nutką chili

nazwa

Wykonanie

Pin It
Dziś zapraszam na szybko letni obiad, czyli kokardki w sosie ze świeżych ziół z cukinią i nutką chili. Jego przygotowanie trwa tyle i będzie się gotował makaron. Do zrobienia sosu wykorzystałam świeże zioła: bazylię, oregano i natkę pietruszki. Natomiast, żeby nadać daniu nieco charakteru dodałam pokruszone płatki chili.
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
2 małe cukinie
3 ząbki czosnku
olej do smażenia
125 g serka mascarpone
200 g śmietany 18 %
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
1 łyżka posiekanego świeżego oregano
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1/4 łyżeczki płatków chili
sól morska
2-3 łyżki świeżo startego parmezanu lub innego sera tego typu
1 opakowanie makaronu (u mnie kokardki)
Wykonanie:
W miseczce mieszamy mascarpone, śmietanę, zioła i odrobinę soli. Odstawiamy na czas gotowania się makaronu i smażenia warzyw.
Czosnek obieramy ze skórki drobno siekamy. Cukinie płuczemy, odcinamy końcówki i kroimy w cienkie paseczki przy pomocy obieraczki do warzyw.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, przesmażamy na nim czosnek, następnie dodajemy paski cukinii, sól, drobno pokruszone płatki chili i smażymy przez 2-3 minuty. Cukinia powinna zostać lekko twarda, czyli al dente.
W międzyczasie gotujemy makaron, zgodnie ze wskazówkami producenta na opakowaniu. Makaron odcedzamy i od razu mieszamy z sosem śmietanowym, dodajemy warzywa, mieszamy i przekładamy na talerze, posypujemy startym serem.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/07/kokardki-w-sosie-ze-swiezych-ziol-z.html