Wykonanie
Pin It

Dziś zapraszam na szybko letni obiad, czyli kokardki w sosie ze świeżych
ziół z
cukinią i nutką
chili. Jego przygotowanie trwa tyle i będzie się gotował
makaron. Do zrobienia sosu wykorzystałam świeże
zioła:
bazylię,
oregano i
natkę pietruszki. Natomiast, żeby nadać daniu nieco charakteru dodałam pokruszone
płatki chili.


Czas przygotowania: 20 minutSkładniki:2 małe
cukinie3 ząbki
czosnkuolej do smażenia125 g
serka mascarpone200 g
śmietany 18 %1 łyżka posiekanej świeżej
bazylii1 łyżka posiekanego świeżego
oregano1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1/4 łyżeczki
płatków chilisól morska2-3 łyżki świeżo startego
parmezanu lub innego
sera tego typu1 opakowanie
makaronu (u mnie kokardki)

Wykonanie:W miseczce mieszamy
mascarpone,
śmietanę,
zioła i odrobinę
soli. Odstawiamy na czas gotowania się
makaronu i smażenia warzyw.
Czosnek obieramy ze skórki drobno siekamy.
Cukinie płuczemy, odcinamy końcówki i kroimy w cienkie paseczki przy pomocy obieraczki do warzyw.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, przesmażamy na nim
czosnek, następnie dodajemy paski
cukinii,
sól, drobno pokruszone
płatki chili i smażymy przez 2-3 minuty.
Cukinia powinna zostać lekko twarda, czyli al dente.W międzyczasie gotujemy
makaron, zgodnie ze wskazówkami producenta na opakowaniu.
Makaron odcedzamy i od razu mieszamy z sosem
śmietanowym, dodajemy warzywa, mieszamy i przekładamy na talerze, posypujemy
startym serem.