Wykonanie
Pin It

Tym razem Amber z bloga Kuchennymi drzwiami w ramach majowej piekarni zaprosiła nas do upieczenia
chleba orkiszowego z
kaszą gryczaną. Muszę przyznać, że nigdy nie
jadłam takiego
chleba, więc z ogromną przyjemnością podjęłam wyzwanie. Mój
chleb upiekłam za zakwasie żytnim. Natomiast przepis przywędrował do nas z bloga
Trufla, a wyszukała go dla nas Ela z bloga W poszukiwaniu slowlife .
Chleb bardzo nam smakował i pewnie jeszcze nie raz zagości na naszym
stole.



Czas przygotowania: 28 godzinProporcje na foremkę o wymiarach 27 x 12 cmSkładnikiZaczyn:3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego210 g
wody165 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej

Ciasto właściwe:1 szklanka ugotowanej
kaszy gryczanejcały zaczyn160 g letniej
wody2 łyżeczki
soli morskiej2 łyżeczki płynnego
miodu300 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej

Wykonanie:Składniki zaczynu mieszamy w misce, szczelnie przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 12-24 godziny.Po tym czasie do miski dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na średnich obrotach przez 2 minuty.Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno wyrosnąć do brzegu foremki.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wyrośnięty
chleb smarujemy
olejem i przez pierwsze 15 minut pieczemy w temperaturze 200 stopni, po czym temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy kolejne 45 minut.Po upieczeniu
chleb studzimy na kratce. Kroimy dopiero gdy
chleb będzie zimny.


Akacjowy blogBajkoradaCodziennik kuchennyFabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka, weka i
kajzerkaJagodziana CoffeeKonwalie w kuchniKuchennymi drzwiamiLeśny zakątekNieład malutkiOgrody BabilonuPolska zupaSmak mojego domuStare garyUgotujmy toW poszukiwaniu slow lifeZacisze kuchenne