ßßß Cookit - przepis na Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną

Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną

nazwa

Wykonanie

Pin It
Tym razem Amber z bloga Kuchennymi drzwiami w ramach majowej piekarni zaprosiła nas do upieczenia chleba orkiszowego z kaszą gryczaną. Muszę przyznać, że nigdy nie jadłam takiego chleba, więc z ogromną przyjemnością podjęłam wyzwanie. Mój chleb upiekłam za zakwasie żytnim. Natomiast przepis przywędrował do nas z bloga Trufla, a wyszukała go dla nas Ela z bloga W poszukiwaniu slowlife . Chleb bardzo nam smakował i pewnie jeszcze nie raz zagości na naszym stole.
Czas przygotowania: 28 godzin
Proporcje na foremkę o wymiarach 27 x 12 cm
Składniki
Zaczyn:
3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
210 g wody
165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Ciasto właściwe:
1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
cały zaczyn
160 g letniej wody
2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżeczki płynnego miodu
300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Wykonanie:
Składniki zaczynu mieszamy w misce, szczelnie przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 12-24 godziny.
Po tym czasie do miski dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na średnich obrotach przez 2 minuty.
Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno wyrosnąć do brzegu foremki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wyrośnięty chleb smarujemy olejem i przez pierwsze 15 minut pieczemy w temperaturze 200 stopni, po czym temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy kolejne 45 minut.
Po upieczeniu chleb studzimy na kratce. Kroimy dopiero gdy chleb będzie zimny.
Akacjowy blog
Bajkorada
Codziennik kuchenny
Fabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka, weka i kajzerka
Jagodziana Coffee
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Leśny zakątek
Nieład malutki
Ogrody Babilonu
Polska zupa
Smak mojego domu
Stare gary
Ugotujmy to
W poszukiwaniu slow life
Zacisze kuchenne
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/05/chleb-orkiszowy-z-kasza-gryczana.html