ßßß Cookit - przepis na Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną

Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną

nazwa

Wykonanie

Kasza gryczana po raz drugi w życiu zaskoczyła mnie na plus. Generalnie nie lubię jej, ale jak Amber zaprosiła nas do co miesięcznej piekarni, pomyślałam, że może w tej wersji będzie zjadliwa.
I jest:-) Powiem więcej, będę wracać do tego chleba... Czyli może polubimy się z kaszą gryczaną;-)
Przepis został wybrany przez Elę z bloga W poszukiwaniu Slowlife . A na nasze majowe pieczenie zaproponowała Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną z bloga Trufla .
podaję za Elą
Zaczyn:
2 łyżki zakwasu żytniego,
210 g wody,
165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000).
Wymieszać, przykryć szczelnie, zostawić w temperaturze pokojowej na 12-24 godziny.
Ciasto właściwe:
1/2 szklanki kaszy gryczanej (użyłam kaszy niepalonej) – po ugotowaniu 1 pełna szklanka kaszy,
cały zaczyn,
160 g letniej wody,
1/4 łyżeczki drożdży instant – jeśli mamy mocny zakwas można spokojnie pominąć (ja pominęłam),
2 łyżeczki soli morskiej,
2 łyżeczki płynnego miodu,
300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000).
Przygotowanie:
Do wody dodać zaczyn, wymieszać, dodać resztę składników, miksować na średnich obrotach ok. 1-2 minuty. Przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami (ja wysypałam ziarnami słonecznika), odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ma wypełnić foremkę do brzegów. Wyrośnięty chleb posmarować olejem roślinnym. Piec 15 minut w 220 st. C, 45 minut w 190 st. C. Studzić na kratce, kroić po zupełnym ostudzeniu .
I tradycyjnie zapraszam na chleb do pozostałych uczestników akcji:
Akacjowy blog
Bajkorada
Codziennik kuchenny
Fabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka, weka i kajzerka
Jagodziana Coffee
Konwalie w kuchni
Kulinarne przygody Gatity
Kuchennymi drzwiami
Leśny zakątek
Nieład malutki
Ogrody Babilonu
Polska zupa
Rozważania o kuchni i nie tylko
Smak mojego domu
Stare gary
Ugotujmy to
W poszukiwaniu slow life
Zacisze kuchenne
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2015/05/chleb-orkiszowy-z-kasza-gryczana.html