Wykonanie
Maj i kolejny
chleb w ramach piekarni u AmberPrzepis został wybrany przez Elę z bloga W poszukiwaniu Slowlife a pochodzi z bloga
Trufla .
Chleb można upiec na zakwasie i na drożdżach – wersja drożdżowa u
Trufli .
Chleb bardzo, bardzo smaczny. Piekłam w trochę za dużej foremce i dlatego wyszedł nieco płaski, ale nie wpłynęło to w żaden sposób na smak. A w smaku jest wyrazisty, czuje się smak
kaszy gryczanej. Jest wilgotny i długo utrzymuje świeżość. Ciasto było dosyć rzadkie, przekładałam do foremki łyżką. Bardzo ten
chleb polecam bo pyszny i mało kłopotliwy.

podaję za Amber"Zaczyn:2 łyżki zakwasu żytniego210 g
wody165 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000)Wymieszać, przykryć szczelnie, zostawić w temperaturze pokojowej na 12-24 godziny.Ciasto właściwe:1/2 szklanki
kaszy gryczanej – po ugotowaniu 1 pełna szklanka
kaszycały zaczyn160 g letniej
wody1/4 łyżeczki
drożdży instant – jeśli mamy mocny zakwas, można spokojnie pominąć2 łyżeczki
soli morskiej2 łyżeczki płynnego
miodu (dałam
syrop klonowy)300 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000)Do
wody dodać zaczyn, wymieszać, dodać resztę składników, miksować na średnich obrotach ok. 1-2 minuty.Przełożyć do foremki wysmarowanej
olejem i wysypanej
otrębami (ja wysypałam
ziarnami słonecznika), odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ma wypełnić foremkę do brzegów. Wyrośnięty
chleb posmarować
olejem roślinnym. Piec 15 minut w 220 st. C, 45 minut w 190 st. C. Studzić na kratce, kroić po zupełnym ostudzeniu."Uwagi: Moja foremka ma wymiar 13 x 31 i była nieco za duża. Ciasto nie wypełniło jej nawet do połowy, a po wyrośnięciu nie doszło do brzegów. Lepiej użyć nieco mniejszej.





A poniżej lista blogów na których znajdziecie ten pyszny
chleb:Akacjowy blogBajkoradaCodziennik kuchennyFabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka, weka i
kajzerkaJagodziana CoffeeKonwalie w kuchniKulinarne przygody GatityKuchennymi drzwiamiLeśny zakątekNieład malutkiOgrody BabilonuPolska zupaRozważania o kuchni i nie tylkoSmak mojego domuStare garyUgotujmy toW poszukiwaniu slow lifeZacisze kuchenne