ßßß Cookit - przepis na Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną

Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną

nazwa

Wykonanie

Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną ma charrrrakter, a nawet charakterek, biorąc pod uwagę jak się zapiekł na brzegach foremki i za nic nie dał się z niej wyjąć;) Ma bardzo ciekawy smak - lekko kwaskowy i gryczany. Bardzo przypomina chleb razowy, ma chrupiącą skórkę i wilgotny środek.
Ten chleb piekłam uczestnicząc w Majowej Piekarni Amber .
Składniki zaczynu:
2 łyżki zakwasu żytniego
210 g wody
165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000
Przygotowanie zaczynu:
Składniki zaczynu wymieszać w dużej misce, przykryć ściereczką i pozostawić na 12-24 godziny. Aby zapewnić ,,pracującemu" zaczynowi stabilne warunki bez przeciągów miskę wstawiam do niewłączonego piekarnika.
Składniki ciasta właściwego:
1 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej palonej
cały zaczyn
160 g letniej wody
1/4 łyżeczki drożdży instant
2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżeczki płynnego miodu
300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000
Przygotowanie ciasta właściwego:
Składniki ciasta właściwego wymieszać i miksować przez kilka minut na średnich obrotach.
Ciasto chlebowe przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami.
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( u mnie znów nienagrzany piekarnik).
Gdy ciasto wypełni foremkę do brzegów, posmarować jego wierzch olejem roślinnym.
Chleb piec 15 min. w 220 stopni, a następnie 45 minut w 190 st. C.
Studzić na kratce, kroić po zupełnym ostudzeniu.
Smacznego
Akacjowy blog
Bajkorada
Codziennik kuchenny
Fabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka, weka i kajzerka
Jagodziana Coffee
Konwalie w kuchni
Kulinarne przygody Gatity
Kuchennymi drzwiami
Leśny zakątek
Nieład malutki
Ogrody Babilonu
Polska zupa
Rozważania o kuchni i nie tylko
Smak mojego domu
Stare gary
Ugotujmy to
W poszukiwaniu slow life
Zacisze kuchenne
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2015/05/chleb-orkiszowy-z-kasza-gryczana.html