Wykonanie
Chleb orkiszowy z
kaszą gryczaną ma charrrrakter, a nawet charakterek, biorąc pod uwagę jak się zapiekł na brzegach foremki i za nic nie dał się z niej wyjąć;) Ma bardzo ciekawy smak - lekko kwaskowy i gryczany. Bardzo przypomina
chleb razowy, ma chrupiącą skórkę i wilgotny środek.Ten
chleb piekłam uczestnicząc w Majowej Piekarni Amber .


Składniki zaczynu:2 łyżki zakwasu żytniego210 g
wody165 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000Przygotowanie zaczynu:Składniki zaczynu wymieszać w dużej misce, przykryć ściereczką i pozostawić na 12-24 godziny. Aby zapewnić ,,pracującemu" zaczynowi stabilne warunki bez przeciągów miskę wstawiam do niewłączonego piekarnika.Składniki ciasta właściwego:1 szkl. ugotowanej
kaszy gryczanej palonejcały zaczyn160 g letniej
wody1/4 łyżeczki
drożdży instant2 łyżeczki
soli morskiej2 łyżeczki płynnego
miodu300 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000Przygotowanie ciasta właściwego:Składniki ciasta właściwego wymieszać i miksować przez kilka minut na średnich obrotach.Ciasto
chlebowe przełożyć do foremki wysmarowanej
olejem i wysypanej
otrębami.Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( u mnie znów nienagrzany piekarnik).Gdy ciasto wypełni foremkę do brzegów, posmarować jego wierzch
olejem roślinnym.
Chleb piec 15 min. w 220 stopni, a następnie 45 minut w 190 st. C.Studzić na kratce, kroić po zupełnym ostudzeniu.SmacznegoAkacjowy blogBajkoradaCodziennik kuchennyFabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka, weka i
kajzerkaJagodziana CoffeeKonwalie w kuchniKulinarne przygody GatityKuchennymi drzwiamiLeśny zakątekNieład malutkiOgrody BabilonuPolska zupaRozważania o kuchni i nie tylkoSmak mojego domuStare garyUgotujmy toW poszukiwaniu slow lifeZacisze kuchenne