Wykonanie
Pin It

Kuchnia włoska... jedna z moich ulubionych. Mogłabym ją jeść na okrągło, niezależnie od tego czy to pizza czy pasta. Dzisiaj proponuję Wam klasyka, czyli spaghetti bolognese. Jego odmian jest wiele, u nas w domu je się je według tego właśnie przepisu. Ostatnio przygotowanie tego dania przekazałam w ręce mojej młodszej córki i muszę przyznać, że
daje radę :-).


Czas przygotowania: 30 minutProporcje dla 4 osóbSkładniki:500 g mielonej
łopatki500 ml
przecieru pomidorowego (najlepiej z butelki)1
cebula1 mała
marchewka1 łyżeczka
suszonego oregano1 łyżeczka suszonej
bazyliisól morskapieprzoliwa z oliwek100 g twardego
żółtego sera500 g
makaronu spaghetti
Wykonanie:
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy trochę
oliwy i przesmażamy na niej
mięso.
Mięso przekładamy do garnka w którym będzie się dusił
sos pomidorowy, na patelni natomiast szklimy
cebulę, a następnie przekładamy ja do garnka z
mięsem i zalewamy
sosem pomidorowym.
Marchewkę obieramy i ścieramy na grubej tarce jarzynowej, dodajemy do sosu. Wszystko dusimy około 15-20 minut, na koniec przyprawiamy.
Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Po odcedzeniu
makaronu dodajemy do niego sos, dokładnie mieszamy, posypujemy
serem i od razu podajemy.
