ßßß
Od zawsze wiadomo, że śniadanie to nasz najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ma być pożywne, smaczne i pełnowartościowe. Powinno także dostarczyć nam dużo energii. Doskonałym pomysłem na śniadanie jest granola z jogurtem. Nabiał zawiera wapń, białko i witaminę A i D, natomiast produkty zbożowe dostarczą nam błonnik, węglowodany, białko i witaminy z grupy B.Dziś chciałam się z Wami podzielić przepisem na domową granolę z dodatkiem wiórków kokosowych. Do granoli wykorzystałam 4 rodzaje zbóż: owies, jęczmień, żyto i pszenicę. Oprócz płatków dodałam też otręby i zarodki zbóż firmy Sante, która w swej ofercie posiada, miedzy innymi, mnóstwo zdrowych produktów zbożowych. Cały asortyment, który ma w sprzedaży firma Sante znajdziecie tutaj .Nabiał dostarczy ci wapnia, białka oraz witamin A i D; może to być np. szklanka półtłustego mleka, kawałek żółtego albo białego sera, kubek naturalnego jogurtu. Nie zapomnij o produkcie zbożowym zawierającym błonnik, witaminy z grupy B, białko i węglowodany;http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/zdrowe-sniadanie-na-dobry-start_35644.htmlNabiał dostarczy ci wapnia, białka oraz witamin A i D; może to być np. szklanka półtłustego mleka, kawałek żółtego albo białego sera, kubek naturalnego jogurtu. Nie zapomnij o produkcie zbożowym zawierającym błonnik, witaminy z grupy B, białko i węglowodany; zjedz kromkę ciemnego lub pełnoziarnistego pieczywa, miseczkę płatków kukurydzianych lub muesli.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/zdrowe-sniadanie-na-dobry-start_35644.htmlNabiał dostarczy ci wapnia, białka oraz witamin A i D; może to być np. szklanka półtłustego mleka, kawałek żółtego albo białego sera, kubek naturalnego jogurtu. Nie zapomnij o produkcie zbożowym zawierającym błonnik, witaminy z grupy B, białko i węglowodany;http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/zdrowe-sniadanie-na-dobry-start_35644.html

Czas przygotowania: 70 minutSkładniki:170 g płatków żytnich170 g płatków pszennych170 g płatków owsianych170 g płatków jęczmiennych4 łyżki zarodków pszennych Sante4 łyżki otrębów owsianych Sante4 łyżki otrębów pszennych Sante100 g wiórków kokosowych70 g sezamu70 g ziaren słonecznika4 łyżki oleju rzepakowego2/3 szklanki skondensowanego mleka słodzonego40 g suszonej żurawiny1/2 łyżeczki soli1 łyżka cynamonu
Wykonanie:Mleko skondensowane lekko podgrzewamy, aby było rzadkie.Do dużej miski wsypujemy wszystkie płatki, otręby, zarodki, wiórki i ziarna sezamu i słonecznika. Dodajemy sól, cynamon, wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy mleko i olej, jeszcze raz mieszamy. Wysypujemy na 2 blaszki do pieczenia wyłożone papierem.Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni i pieczemy przez 60 minut, raz na jakiś czas mieszamy, żeby płatki się nie przypaliły. Po wyjęciu z piekarnika do granoli dodajemy żurawinę i mieszamy.Gdy płatki wystygną przesypujemy je do szklanego suchego słoika.