Wykonanie
Pin It
Paluszki
rybne... które dziecko ich nie lubi ? Chyba wszystkie. Kupujemy więc mrożone paluszki i po przeczytaniu ich składu okazuje się, że sklepowe paluszki
rybne zawierają około 40%
ryby, reszta to utwardzona
skrobia kukurydziana, spulchniacze, glukoza, utwardzone tłuszcze... Przestałam je kupować i robię paluszki
rybne w domu, przynajmniej wiem co jest w środku.Ilość zużytej
bułki tartej może się trochę wahać w zależności od tego jaka
rybę kupimy i czy będzie ona rozmrożona czy nie. Świeża
ryba zawiera zdecydowanie mniej
wody niż ta mrożona, więc
bułki dodamy mniej.
Czas przygotowania: 70 minutProporcje dla 4 osóbSkładniki:500 g
filetów z ryby (u mnie
mintaj)1
jajko5-6 łyżek
tartej bułkisólpieprzolej do smażeniaDo panierowania:1
jajkomąkabułka tartaWykonanie:
Rybę kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do blendera, dodajemy
jajko,
tartą bułkę i
przyprawy. Wszystko dokładnie blendujemy ma gładką masę. Odstawiamy na 30-40 minut do lodówki, żeby masa nieco stężała.Przygotowujemy 3 talerze: z
mąka, z rozkłóconym
jajkiem i z
bułką tartą. Ręce moczymy z zimnej wodzie lub delikatnie smarujemy
olejem, żeby masa się nam do nich nie kleiła w czasie formowania. Z masy
rybnej formujemy paluszki i obtaczamy najpierw w
mące,
potem w
jajku, a na koniec w
bułce.Na patelni rozgrzewamy
olej i gdy będzie gorący, smażymy paluszki z obu stron na złoty kolor.Po usmażeniu wyjmujemy je na ręcznik kuchenny i delikatnie obsączamy z tłuszczu. Od razu podajemy.