ßßß Cookit - przepis na Domowe paluszki rybne

Domowe paluszki rybne

nazwa

Wykonanie

Pin It
Paluszki rybne... które dziecko ich nie lubi ? Chyba wszystkie. Kupujemy więc mrożone paluszki i po przeczytaniu ich składu okazuje się, że sklepowe paluszki rybne zawierają około 40% ryby, reszta to utwardzona skrobia kukurydziana, spulchniacze, glukoza, utwardzone tłuszcze... Przestałam je kupować i robię paluszki rybne w domu, przynajmniej wiem co jest w środku.
Ilość zużytej bułki tartej może się trochę wahać w zależności od tego jaka rybę kupimy i czy będzie ona rozmrożona czy nie. Świeża ryba zawiera zdecydowanie mniej wody niż ta mrożona, więc bułki dodamy mniej.
Czas przygotowania: 70 minut
Proporcje dla 4 osób
Składniki:
500 g filetów z ryby (u mnie mintaj)
1 jajko
5-6 łyżek tartej bułki
sól
pieprz
olej do smażenia
Do panierowania:
1 jajko
mąka
bułka tarta
Wykonanie:
Rybę kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do blendera, dodajemy jajko, tartą bułkę i przyprawy. Wszystko dokładnie blendujemy ma gładką masę. Odstawiamy na 30-40 minut do lodówki, żeby masa nieco stężała.
Przygotowujemy 3 talerze: z mąka, z rozkłóconym jajkiem i z bułką tartą. Ręce moczymy z zimnej wodzie lub delikatnie smarujemy olejem, żeby masa się nam do nich nie kleiła w czasie formowania. Z masy rybnej formujemy paluszki i obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce.
Na patelni rozgrzewamy olej i gdy będzie gorący, smażymy paluszki z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu wyjmujemy je na ręcznik kuchenny i delikatnie obsączamy z tłuszczu. Od razu podajemy.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/02/domowe-paluszki-rybne.html