ßßß Cookit - przepis na Sernik pomarańczowy

Sernik pomarańczowy

nazwa

Wykonanie

Pin It
Sernik to klasyczne wigilijne i świąteczne ciasto. Rokrocznie gości na naszym stole. Tym razem troszkę je odmieniłam, nadałam nowego charakteru, wzbogaciłam o pomarańczową nutę. Przecież właśnie trwa sezon na wszystkie owoce cytrusowe, to idealny moment, aby je wykorzystać.
Pamiętajmy, że po upieczeniu sernik jest bardzo kruchy, powinien pozostać w chłodny miejscu co najmniej 6-7 godzin, żeby dobrze stężeć.
Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl .
E-book można pobrać na tutaj .
Czas przygotowania: 90 minut
Proporcje dla 12 osób, tortownica 26 cm
Składniki:
1000 g zmielonego twarogu
250 g serka mascarpone
200 g śmietany 18%
4 jajka
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka domowej esencji waniliowej
1 łyżeczka esencji pomarańczowej
2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki pokrojonych kandyzowanych owoców (ananas, melon, papaja)
160 g ciastek
3 łyżeczki kakao
70 g stopionego masła
Wykonanie:
Ciastka mielimy w blenderze razem z masłem i kakao. Dno tortownicy (26 cm) wykładamy folią aluminiową, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką. Na spód wykładamy ciastka, dociskamy je do dna tortownicy i wkładamy do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. W misce ucieramy żółtka w cukrem. Dodajemy twaróg, mascarpone, śmietanę, mąkę, esencje i skórki pomarańczowe. Wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną masę i wraz z kandyzowanymi owocami dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy i wylewamy na tortownicę.
Sernik pieczemy 60 minut. Studzimy w piekarniku.
Porada : Po upieczeniu wystudzony sernik chowamy do lodówki na cała noc. W żadnym wypadku nie można go kroić, gdy będzie jeszcze letni. Jest bardzo delikatny i zacznie się kruszyć.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/12/sernik-pomaranczowy.html