Wykonanie
Pin It

Sernik to klasyczne wigilijne i świąteczne ciasto. Rokrocznie gości na naszym
stole. Tym razem troszkę je odmieniłam, nadałam nowego charakteru, wzbogaciłam o
pomarańczową nutę. Przecież właśnie trwa sezon na wszystkie
owoce cytrusowe, to idealny moment, aby je wykorzystać.Pamiętajmy, że po upieczeniu sernik jest bardzo kruchy, powinien pozostać w chłodny miejscu co najmniej 6-7 godzin, żeby dobrze stężeć.Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl .E-book można pobrać na tutaj .


Czas przygotowania: 90 minutProporcje dla 12 osób, tortownica 26 cmSkładniki:1000 g zmielonego
twarogu250 g
serka mascarpone200 g
śmietany 18%4
jajka1 szklanka
cukru3 łyżki
mąki pszennej1 łyżka domowej esencji waniliowej1 łyżeczka esencji pomarańczowej2 łyżeczki mielonej
skórki pomarańczowej2 łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowej2 łyżki pokrojonych kandyzowanych
owoców (
ananas,
melon,
papaja)160 g
ciastek3 łyżeczki
kakao70 g stopionego
masła
Wykonanie:
Ciastka mielimy w blenderze razem z
masłem i
kakao. Dno tortownicy (26 cm) wykładamy folią aluminiową, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy
tartą bułką. Na spód wykładamy
ciastka, dociskamy je do dna tortownicy i wkładamy do lodówki.Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. W misce ucieramy
żółtka w
cukrem. Dodajemy
twaróg,
mascarpone,
śmietanę,
mąkę, esencje i
skórki pomarańczowe. Wszystko miksujemy.
Białka ubijamy na sztywną masę i wraz z kandyzowanymi
owocami dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy i wylewamy na tortownicę.Sernik pieczemy 60 minut. Studzimy w piekarniku.Porada : Po upieczeniu wystudzony sernik chowamy do lodówki na cała noc. W żadnym wypadku nie można go kroić, gdy będzie jeszcze letni. Jest bardzo delikatny i zacznie się kruszyć.