Wykonanie
Pin It

Dziś na blogu pozostajemy w jesiennym nastroju. Za oknem piękna
słoneczna polska złota jesień, możemy sobie więc pozwolić na deser na zimno, to znaczy na jagielnik, czyli sernik z musem
śliwkowym. Jednym ze składników masy serowej jest
kasza jaglana. Jesteście zdziwieni ? Jeśli tak to zachęcam do wypróbowania przepisu ! Będziecie bardzo mile zaskoczeni jak
kasza wspaniale smakuje w serniku.Zastanawiałam się jakich
owoców użyć do tego ciasta... ? Ale skoro jesień, to tylko i wyłącznie
śliwki. Muszę przyznać, że lekko kwaskowe
śliwki idealnie się komponują delikatną i kremową masą jaglaną.Koniecznie spróbujcie :-).


Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cmCzas przygotowania: 120 minutSkładnikiSpód:120 g
ciastek owsianych60 g roztopionego
masła3 łyżeczki
kakaoMasa jaglana:1/2 szklanki
kaszy jaglanej1 szklanka wrzątku250 g
mascarpone1 opakowanie
serka śmietankowego1/2 szklanki drobnego
cukru1 łyżka domowej esencji waniliowej1/4 szklanki
wody1 łyżka
żelatynyMus
śliwkowy:500 g dojrzałych
śliwek węgierek1/2 łyżeczki
kardamonu6 łyżek
cukru pudru3 łyżeczki
żelatyny*1/4 szklanki wrzątku*Moje
śliwki węgierki były mało soczyste i mus wyszedł gęsty. Jeśli będziecie używać innego gatunku
śliwek, lub te Wasze wydadzą się Wam bardziej soczyste, trzeba będzie zwiększyć ilość
żelatyny dodanej do musu.



Wykonanie:
Ciasteczka miksujemy w malakserze, dodajemy roztopione
masło i
kakao, dokładnie miksujemy. Masę wykładamy na tortownicę i dociskamy do dna. Wkładamy do lodówki.
Kaszę zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu, aż płyn całkowicie się wchłonie. Ugotowaną
kaszę odstawiamy do przestygnięcia, a następnie ją blendujemy.Jedną łyżkę
żelatyny zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 3 minuty do namoczenia, a następnie dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się.
Śliwki pestkujemy, kroimy na ćwiartki, wkładamy do garnuszka, podlewamy jedną łyżka
wody i dusimy na małym ogniu, aż
owoce się rozpadną. Trwa to około 15 minut.
Owoce odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Do miski wkładamy
mascarpone,
serek śmietankowy,
cukier i dodajemy esencję. Wszystko razem miksujemy. Do masy dodajemy przestudzoną
żelatynę, cały czas miksując. Jaglaną masę delikatnie wylewamy na
ciasteczkowy spód i wkładamy do lodówki.Do wystudzonych
śliwek dodajemy
kardamon i
cukier puder i blendujemy.Trzy łyżeczki
żelatyny zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 3 minuty do namoczenia, a następnie dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się. Do musu
śliwkowego dodajemy przestudzoną
żelatynę, cały czas miksując. Mus wylewamy na zastygłą masę jaglaną i ponownie wkładamy do lodówki, aż do ścięcia się masy owocowej.
