Wykonanie
Pin It

Schyłek lata to czas szarlotek. Przepis na tę szarlotkę pojawił się już wcześniej na blogu, ale tak jak
pisałam to nasza ulubiona szarlotka, więc piekę ją w różnych wersjach. Ta dzisiejsza została urozmaicona o drylowane
wiśnie. Zawsze mam w spiżarni parę słoików zawekowanych wydrylowanych
wiśni zasypanych dosłownie 2-3 łyżkami
cukru. Są idealne do ciasta. Można tez użyć mrożonych
wiśni, należy je wtedy wyjąć wcześniej, rozmrozić i dobrze odsączyć.


Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cmCzas przygotowania: 120 minutSkładniki:Na ciasto220 g zimnego
masła2 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia5
żółtekszczypta
soli2 łyżeczki domowego
cukru waniliowegoNa piankę
bezową:5
białekszczypta
soli1 szklanka drobnego
cukruNadzienie:5 średnich
jabłek1 szklanka wydrylowanych
wiśni1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki mielonych
goździków


Wykonanie:Z zimnego
masła,
żółtek,
mąki,
cukru waniliowego, szczypty
soli i
proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki na około 30 minut.Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną tortownicę o średnicy 27 cm, wywijając ciasto delikatnie do góry przy bokach tortownicy.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazdka i ścieramy na grubej tarce. Jeśli są bardzo soczyste odciskamy nadmiar soku, po czym układamy je na cieście w formie. Następnie układamy
wiśnie, posypujemy
cynamonem,
goździkami.W misce ubijamy
białka ze szczyptą
soli. Pod koniec, gdy piana będzie już sztywna dodajemy po łyżce
cukier i dalej ubijamy, aż
cukier się rozpuści. Gdy masa jest już lśniąca wykładamy ją na
jabłka. Na samą górę ścieramy na tarce z dużymi oczkami ciasto wyjęte z zamrażalnika.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 50 minut.Ciasto najlepiej lekko przestudzić w piekarniku, gdy będzie letnie można wyjąć i dalej studzić już na blacie kuchennym.