ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z wiśniami

Szarlotka z wiśniami

nazwa

Wykonanie

Pin It
Schyłek lata to czas szarlotek. Przepis na tę szarlotkę pojawił się już wcześniej na blogu, ale tak jak pisałam to nasza ulubiona szarlotka, więc piekę ją w różnych wersjach. Ta dzisiejsza została urozmaicona o drylowane wiśnie. Zawsze mam w spiżarni parę słoików zawekowanych wydrylowanych wiśni zasypanych dosłownie 2-3 łyżkami cukru. Są idealne do ciasta. Można tez użyć mrożonych wiśni, należy je wtedy wyjąć wcześniej, rozmrozić i dobrze odsączyć.
Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm
Czas przygotowania: 120 minut
Składniki:
Na ciasto
220 g zimnego masła
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
szczypta soli
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
Na piankę bezową:
5 białek
szczypta soli
1 szklanka drobnego cukru
Nadzienie:
5 średnich jabłek
1 szklanka wydrylowanych wiśni
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
Wykonanie:
Z zimnego masła, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty soli i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki na około 30 minut.
Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną tortownicę o średnicy 27 cm, wywijając ciasto delikatnie do góry przy bokach tortownicy.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazdka i ścieramy na grubej tarce. Jeśli są bardzo soczyste odciskamy nadmiar soku, po czym układamy je na cieście w formie. Następnie układamy wiśnie, posypujemy cynamonem, goździkami.
W misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Pod koniec, gdy piana będzie już sztywna dodajemy po łyżce cukier i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści. Gdy masa jest już lśniąca wykładamy ją na jabłka. Na samą górę ścieramy na tarce z dużymi oczkami ciasto wyjęte z zamrażalnika.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 50 minut.
Ciasto najlepiej lekko przestudzić w piekarniku, gdy będzie letnie można wyjąć i dalej studzić już na blacie kuchennym.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/08/szarlotka-z-wisniami.html