ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z owocam i i kruszonką

Drożdżówki z owocam i i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Zrobiło się troszkę chłodniej, można odpalić piekarniki ! Uwielbiam te drożdżówki z owocami i kruszonką, bo można z nimi swobodnie kombinować, doskonale smakują z każdym dodatkiem. A jak cudnie pachnie w calutkim domu gdy się pieką ... !!! Na blogu pojawiły się też w odsłonie z karmelizowanym rabarbarem .
Serdecznie zachęcam do upieczenia :-).
Czas przygotowania: około 120 minut
Składniki:
460 - 480 g mąki pszennej
250 ml mleka
1 jajko
75 g roztopionego masła
68 g cukru
25 g świeżych drożdży
mleko do pomalowania bułeczek
Kruszonka:
3 łyżki maki pszennej
1,5 łyżki cukru
1,5 łyżki roztopionego masła
1 łyżeczka suszonego imbiru
Dodatkowo:
świeże maliny
suszone wiśnie
Wykonanie:
Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy do nich wystudzone masło, ciepłe mleko i jajko. Mieszamy, następnie dodajemy cukier i mąkę. Wszystko wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto, które nie klei się do rąk. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. U mnie zajęło to 60 minut.
Po tym czasie ciasto wykładamy na omączony blat, zagniatamy i wałkujemy na prostokąt grubości 1 cm. Kubkiem o średnicy 9 cm wykrawamy koła i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym kole robimy wgłębienie przy pomocy dna małej szklaneczki i układamy w nim suszone wiśnie. Bułeczki zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Składniki kruszonki dokładanie wyrabiamy, możemy sobie pomóc mikserem.
Bułeczki malujemy mlekiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Mniej więcej w połowie pieczenia na bułeczkach układamy świeże maliny. Studzimy na kratce.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/06/drozdzowki-z-owocami-i-kruszonka.html