Wykonanie

Zrobiło się troszkę chłodniej, można odpalić piekarniki ! Uwielbiam te drożdżówki z
owocami i kruszonką, bo można z nimi swobodnie kombinować, doskonale smakują z każdym dodatkiem. A jak cudnie pachnie w calutkim domu gdy się pieką ... !!! Na blogu pojawiły się też w odsłonie z karmelizowanym
rabarbarem .Serdecznie zachęcam do upieczenia :-).


Czas przygotowania: około 120 minutSkładniki:460 - 480 g
mąki pszennej250 ml
mleka1
jajko75 g roztopionego
masła68 g
cukru25 g świeżych
drożdżymleko do pomalowania bułeczekKruszonka:3 łyżki
maki pszennej1,5 łyżki
cukru1,5 łyżki roztopionego
masła1 łyżeczka suszonego
imbiruDodatkowo:świeże
malinysuszone
wiśnie
Wykonanie:
Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy do nich wystudzone
masło, ciepłe
mleko i
jajko. Mieszamy, następnie dodajemy
cukier i
mąkę. Wszystko wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto, które nie klei się do rąk. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. U mnie zajęło to 60 minut.Po tym czasie ciasto wykładamy na omączony blat, zagniatamy i wałkujemy na prostokąt grubości 1 cm.
Kubkiem o średnicy 9 cm wykrawamy koła i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym kole robimy wgłębienie przy pomocy dna małej szklaneczki i układamy w nim suszone
wiśnie. Bułeczki zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.Składniki kruszonki dokładanie wyrabiamy, możemy sobie pomóc mikserem.Bułeczki malujemy
mlekiem i posypujemy kruszonką.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Mniej więcej w połowie pieczenia na bułeczkach układamy świeże
maliny. Studzimy na kratce.
