ßßß Cookit - przepis na Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

nazwa

Wykonanie

Wielkanoc bez mazurka, to jak las bez drzew, mawiała moja babcia. Dla mnie mazurkiem bez którego nie ma świąt, to mazurek kajmakowy. Inne mogą nie istnieć ! Swego czasu robiłam swój własny kajmak, odparowując prze kilka godzin mleko wymieszane z cukrem, ale kiedy odkryłam wersję dla leniuchów, czyli gotowanie skondensowanego mleka w puszce. Zdecydowanie jest to metoda mniej praco i czasochłonna.
Składniki
Kruche ciasto:
150 g masła
250 g mąki krupczatki
60 g cukru
3 żółtka
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
Masa kajmakowa:
1 puszka skondensowanego słodzonego mleka
1/2 kostki masła
1/2 laski wanilii
Dodatkowo:
migdały
skórka pomarańczowa
powidła śliwkowe
Wykonanie:
Masło siekamy z mąką, dodajemy cukry i żółtka. Zagniatamy w kulę, owijamy w folię i wkładamy na 60 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, przenosimy na okragłą szklaną formę o średnicy 30 cm, podnosimy lekko brzegi ciasta i nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200° C prze około 30 minut.
Puszkę z mlekiem gotujemy przez 2 godziny w dużym garnku z wodą ( trzeba pilnować, żeby puszka była cały czas pod wodą). Gdy puszka trochę przestygnie otwieramy ją, przelewamy do miski, dodajemy masło i ziarenka wanilii, mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się masła.
Ciasto smarujemy powidłami, masę kajmakową wylewamy na powidła i rozsmarowujemy równomiernie. Najlepiej wylewać ciepła masę, wtedy nie zastygnie nam od razu, tylko ładnie się rozleje.
Gdy masa lekko stężeje dekorujemy ciasto.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/04/mazurek-kajmakowy.html