Wykonanie

Wielkanoc bez mazurka, to jak las bez drzew, mawiała moja babcia. Dla mnie mazurkiem bez którego nie ma świąt, to mazurek kajmakowy. Inne mogą nie istnieć ! Swego czasu robiłam swój własny kajmak, odparowując prze kilka godzin
mleko wymieszane z
cukrem, ale kiedy odkryłam wersję dla leniuchów, czyli gotowanie skondensowanego
mleka w puszce. Zdecydowanie jest to metoda mniej praco i czasochłonna.

SkładnikiKruche ciasto:150 g
masła250 g
mąki krupczatki60 g
cukru3
żółtka2 łyżeczki domowego
cukru waniliowegoMasa kajmakowa:1 puszka skondensowanego słodzonego
mleka1/2 kostki
masła1/2
laski waniliiDodatkowo:
migdałyskórka pomarańczowapowidła śliwkowe
Wykonanie:
Masło siekamy z
mąką, dodajemy
cukry i
żółtka. Zagniatamy w kulę, owijamy w folię i wkładamy na 60 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, przenosimy na okragłą szklaną formę o średnicy 30 cm, podnosimy lekko brzegi ciasta i nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200° C prze około 30 minut.Puszkę z
mlekiem gotujemy przez 2 godziny w dużym garnku z
wodą ( trzeba pilnować, żeby puszka była cały czas pod
wodą). Gdy puszka trochę przestygnie otwieramy ją, przelewamy do miski, dodajemy
masło i ziarenka
wanilii, mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się
masła.Ciasto smarujemy powidłami, masę kajmakową wylewamy na powidła i rozsmarowujemy równomiernie. Najlepiej wylewać ciepła masę, wtedy nie zastygnie nam od razu, tylko ładnie się rozleje.Gdy masa lekko stężeje dekorujemy ciasto.