Przepis na ciasteczka zaczerpnięty z "Kuchni polskiej" wydanej w połowie lat pięćdziesiątych ubiegłego wieku.30 dkg mąki15 dkg skwarek10 dkg cukru w mączce * (pudru)1 paczka cukru waniliowego3 żółtka1/8 l mleka słodkiego lub kwaśnego1/2 paczki proszku spulchniającego* (proszku do pieczenia)3 dkg skórki pomarańczowej3dkg cukru w mączce do posypania *------------------*) nazewnictwo oryginalneSkwarki przepuścić przez maszynkę, przez drobną siatkę. Do przesianej mąki dodać skwarki, żółtka, przesiany proszek spulchniający, cukier, mleko i siekaną skórkę pomarańczową. Zagnieść ciasto, schłodzić. Wałkować, wykrawać ciastka, pokłuć i piec na złoty kolor. Po upieczeniu oprószyć cukrem z wanilią.