Wykonanie
Bardzo rzadko smakuje mi
sałatka z
mięsem. Obawiałam się, że i ta nie będzie dla mnie smaczna. Jakże miło mnie zaskoczyła ;)W trakcie spożycia dodałam również
ser pleśniowy Lazur - również współgra z całością i śmiało można go rzucić od razu.Dziękuję za pomoc przy
melonie :*Potrzebujemy (2 porcje):-
melon miodowy (część, resztę zjedzcie na deser) :),- pojedyncza
pierś z kurczaka,-
sałata (taka mini, Lidlu),- garść
orzechów włoskich,-
sól,
pieprz,-
curry,-
papryka słodka,-
chilli w proszku,-
oliwa z oliwek,- 1 łyżeczka
miodu,- 1 łyżeczka
musztardy,- 1 łyżeczka
soku z cytryny.
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, wyczyścić z włókien. Pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Wlać troszkę
oliwy, dodać
sól,
pieprz,
curry,
paprykę i troszkę
chilli. Wymieszać i wmasować w
mięso. Usmażyć na rozgrzanej patelni. Przestudzić.W międzyczasie przyszykować dressing. Do miseczki wlać
oliwe z oliwek (na oko jakieś 2-3 łyżki), łyżeczka
miodu, łyżeczka
musztardy i
soku z cytryny. Dobrze wymieszać.Przygotować
melona - obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Sałatę umyć i ułożyć na talerzach. Ułożyć kawałki
kurczaka (lepiej by było jeśli by były już przestudzone) i
melona.
Orzechy posiekać i posypać na talerzu. Tutaj - jeśli decydujemy się na
ser pleśniowy to odpowiedni moment by go dodać :) Polać przygotowanym sosem i... smacznego! :)