Wykonanie
SKŁADNIKI:6
białek z
jajek3
żółtka2 miarki kazeiny (zazwyczaj są w opakowaniu)30 g
płatków owsianych30 g
otrąb200 ml
jogurtu greckiego2 płaskie łyżki
sody2 łyżki budyniu
czekoladowego bez
cukrugarść
orzechów (mieszanka)1 czubata łyżka karob powderPRZYGOTOWANIE:Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Przelać do sylikonowej foremki i wstawić do rozgrzanego piekarnika [200 stopni, opcja góra i dół] na 30-40 minut.
KAROBCreta Karob to kreteńska firma założona w 2006 roku, od 2011 zajmuje się wytwarzaniem różnych produktów biologicznych z
mączki chleba świętojańskiego. Siedziba firmy znajduje się w niewielkiej wiosce Argyroupoli. Creta Karob stara się w procesie produkcji łączyć starożytne sposoby z nowymi technologiami. Ich produkty w pełni odpowiadają przepisom Unii Europejskiej otrzymały biokwalifikacje w Grecji i UE.Karob tej firmy jest dostępny w każdym sklepie spożywczym i kosztuje nie wiele. Jakoś 2-3
euro za całe opakowanie.Na Krecie, drzewa karobowe rozwijają się w trudnych suchych warunkach, co powoduje że ich środowisko naturalne jest wolne od
grzybów i szkodników. Dzięki temu nie ma potrzeby stosowania oprysków chemicznych. Chociaż karob nie jest zbyt wymagający to jednak dopiero 15 lat po posadzeniu rozpoczyna owocowanie. Dorosłe rośliny osiągają wysokość nawet 15 metrów i każda z nich w czasie jednego zbioru może dostarczyć około jednej tony ziarna. Strąki
chleba świętojańskiego są zbierane w połowie września.Gdzie go kupić?Jeśli zainteresował Was karob oraz produkty zawierające go, to przy okazji kolejnej wizyty na Krecie to polecamy Wam odwiedzenie zwykłego sklepu spożywczego. Znajdziecie go tam zdecydowanie częściej niż w sklepach typowo turystycznych.Poszperajcie także w internecie a zapewne znajdziecie w jakimś greckim sklepie online.
Owocami są grube strąki zwane
chlebem świętojańskim o długości do 25 cm zawierające słodki miąższ oraz około 15 twardych nasion. Dawniej nasiona te służyły aptekarzom i jubilerom jako odważniki ze względu na stałą wagę 0,2 g, czyli odpowiednik jednego karatu. Smak tych
owoców przypomina słodkie
kakao, dlatego też jest uważany za jego zdrowszy substytut. Niska zawartość tłuszczu, brak kofeiny oraz czynników alergizujących sprawiają, że karob staje się na nowo odkrywanym zdrowym produktem. Popadł on bowiem w zapomnienie na długie lata, a przecież znany jest od czasów starożytnych. Istnieją dowody na to że spożywali go już Egipcjanie oraz Rzymianie. W egipskich grobowcach znajdowano zarówno nasiona jak i całe strąki.W ostatnich latach Kreteńczycy odkryli karob na nowo i od tego momentu jego sprzedaż stale wzrasta. Rośnie też lista produktów, w których karob znajduje zastosowanie. Można go spotkać zarówno w
makaronie,
czekoladzie, likierach,
chałwie, sosach, sucharach dakos, zupach, w lodach, a także w serach. Przy czym lista ta nie wyczerpuje jego zastosowań.To dobre źródło
białka, witamin oraz minerałów przy jednoczesnym braku glutenu. Strąki można spożywać zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu. Zmielony i wysuszony miąższ stosowany jest do przygotowywania
napojów, ma zastosowanie w piekarnictwie i cukiernictwie. Z nasion wytwarzana jest
mąka, zwana powszechnie jako mączka
chleba świętojańskiego lub guma karobowa będąca substancją zagęszczającą. Mączka ta obniża poziom
cukru we
krwi, cholesterolu oraz wagę. Została ona dopuszczona do użytku przez Unię Europejską bez żadnych zastrzeżeń, więc można ją też spotkać także w bioproduktach. Na liście składników występuje pod symbolem E410.Źródło tekstu: http://www.crete.pl/kuchnia-grecka-artykuly/karob-zapomniany-skarb-krety.html