ßßß Cookit - przepis na Szybka zupa z batatami

Szybka zupa z batatami

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI:
1 opakowanie mrożonej włoszczyzny
1 batat
1 brokuł
3 piersi z kurczaka (pojedyncze)
3 łyżki tabasco
2 czubate łyżki lubczyku
1 łyżka czosnku
1 łyżka pieprzu kolorowego mielonego
1 płaska łyżka kucharka smak wiosny
PRZYGOTOWANIE:
Do misy wlać 2 litry wody. Dodać włoszczyznę. Mięso obmyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Dodać przyprawy i tabasco.
Ustawić program SOUP czas 60 minut.
Na 10 minut przed końcem gotowania dodaje brokuły (różyczki) i obranego, pokrojonego w kostkę batata. Zupę podałam z makaronem tagliatelle z pełnego ziarna.
Bataty to warzywa pochodzące z krajów Ameryki Południowej i Środkowej, znane jako słodkie ziemniaki. Mają formę bulw, przypominających nasze rodzime kartofle. Są koloru czerwonego, co zawdzięczają dużej zawartości beta-karotenu, a po przekrojeniu wydobywa się z nich mleczny sok. Bulwa może osiągną wagę nawet trzech kilogramów!
Dzięki zawartości witamin, takich jak: witamina C, prowitamina A, tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6, folacyna, cholina, a- i b-tokoferol oraz witaminy K, bulwy batata mogą być cenne w diecie osób zagrożonych utratą wzroku i tzw. chorobami cywilizacyjnymi (miażdżyca, otyłość, cukrzyca, neurodegeneracja). Bataty mają istotne znaczenie dla zdrowia człowieka, również jako źródło naturalnych przeciwutleniaczy. Warto zauważyć, że zawartość karotenoidów w odmianach batata o żółtym miąższu jest wyższa niż w dyni, brokułach, czy szpinaku.
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2015/03/szybka-zupa-z-batatami.html