Wykonanie

SKŁADNIKI:1 opakowanie
mrożonej włoszczyzny1
batat1
brokuł3
piersi z kurczaka (pojedyncze)3 łyżki
tabasco2 czubate łyżki
lubczyku1 łyżka
czosnku1 łyżka
pieprzu kolorowego mielonego1 płaska łyżka kucharka smak wiosnyPRZYGOTOWANIE:Do misy wlać 2 litry
wody. Dodać
włoszczyznę.
Mięso obmyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Dodać
przyprawy i
tabasco.Ustawić program SOUP czas 60 minut.Na 10 minut przed końcem gotowania dodaje
brokuły (różyczki) i obranego, pokrojonego w kostkę
batata. Zupę podałam z
makaronem tagliatelle z pełnego ziarna.
Bataty to warzywa pochodzące z
krajów Ameryki Południowej i Środkowej, znane jako słodkie
ziemniaki. Mają formę bulw, przypominających nasze rodzime
kartofle. Są koloru czerwonego, co zawdzięczają dużej zawartości beta-karotenu, a po przekrojeniu wydobywa się z nich
mleczny sok. Bulwa może osiągną wagę nawet
trzech kilogramów!Dzięki zawartości witamin, takich jak: witamina C, prowitamina A, tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6, folacyna, cholina, a- i b-tokoferol oraz witaminy K, bulwy
batata mogą być cenne w diecie osób zagrożonych utratą wzroku i tzw. chorobami cywilizacyjnymi (miażdżyca, otyłość, cukrzyca, neurodegeneracja).
Bataty mają istotne znaczenie dla zdrowia człowieka, również jako źródło naturalnych przeciwutleniaczy. Warto zauważyć, że zawartość karotenoidów w odmianach
batata o
żółtym miąższu jest wyższa niż w dyni, brokułach, czy
szpinaku.


