ßßß Cookit - przepis na Indyk Tikka Masala

Indyk Tikka Masala

nazwa

Wykonanie

Składniki:
750 g mięsa z indyka- pokroić na kawałki około 2 cm
Marynata:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Pozostałe składniki:
1 łyżka masła
1 owoc kaki- pokroić w kostkę
350 g sosu tikka masala - więcej info tutaj KLIK KLIK produkt dostępny w Tesco
1 cebula - posiekana
4 ząbki czosnku- drobno posiekane
3 liście laurowe
10 orzechów włoskich
8 goździków
6 papryczek chilli- suszonych
1 łyżeczka czosnku mielonego
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
świeżo zmielony pieprz
sól himalajska
800 ml wody
Przygotowanie:
Mięso zamarynować w przyprawach i oliwie. Odstawić do lodówki na godzinę.
W misie multicookera podsmażyć na maśle cebulę, czosnek, liście laurowe, goździki i chilli. Około 10 minut. Po tym czasie do misy dodajemy pozostałe składniki. Przemieszać i zamknąć pokrywę. Ustawić opcję STEW i czas 1 godzina.
Na koniec doprawić danie jogurtem i posiekaną natką.
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2015/01/indyk-tikka-masala.html