ßßß Cookit - przepis na Pieczone żeberka w marynacie miodowej

Pieczone żeberka w marynacie miodowej

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 kg żeberek
4 cebule
1 główka czosnku
Składniki na marynatę (wszystko zmiksować):
3 łyżki miodu rzepakowego
4 łyżki oliwy
1/2 szklanki wody
1 łyżka mielonej papryki ostrej
garść suszonych moreli
1 łyżka pieprzu syczuańskiego
1 łyżeczka curry POWDER CURRY HOT Mida's
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka musztardy sarepskiej
1/2 szklanki ciemnego piwa
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki świeżo utartego imbiru
Przygotowanie:
Mięso przełóż do brytfanki lub głębokiej patelni. zalej marynatą, włóż przekrojone na pół cebule i czosnek. Odstaw na noc do lodówki. następnego dnia piecz pod przykryciem w temp 200 stopni z opcją góra dół*. U mnie wyszło jakiś 2-3 godziny. Podczas pieczenia polewaj mięsko marynatą i wytopionym tłuszczem.
* w zależności od piekarnika temperatura i czas może być inny. Z resztą znacie swój sprzęt. :)
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2014/09/pieczone-zeberka-w-marynacie-miodowej.html