ßßß Cookit - przepis na Surówka z tzw. ' Chińczyka '

Surówka z tzw. ' Chińczyka '

nazwa

Wykonanie

Chyba w każdej chińskiej restauracji do każdego dania jest podawana tzw. ' CHIŃSKA ' surówka. Fakt, faktem z Chinami to ona ma bardzo mało wspólnego,a mogę nawet powiedzieć, że nic. Nie ma się co dalej w to wgłębiać. Mnie ona bardzo smakuje i postanowiłam zrobić ją w domu.
Wyszła inna w smaku, ale równie dobra :)
Składniki:
1/2 główki białek kapusty
2 marchewki
Sos:
1/2 szklanki wody
3 łyżki oliwy z oliwek ( ja użyłam oliwy) - ale można dodać olej słonecznikowy, rzepakowy lub z pestek winogron
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki chilli ( pestki )
2 łyżki octu jabłkowego lub ryżowego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę kroimy bardzo cienko, a marchewkę ucieramy na tarce. Dodajemy do tego sos i mieszamy.
Odstawiamy di lodówki na 2-3 godziny żeby nam się wszystko dobrze przeżarło.
Możemy obsypać sezamem lub dobrze zmielonymi orzechami włoskimi :)
Smacznego !!!
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2013/04/surowka-z-tzw-chinczyka.html