Wykonanie
Cztery zasady:ciasto potrzebuje dobrego, dokładnego wyrobienia.wymaga podsypywania dodatkową
mąką podczas wałkowania.lepimy ciasto od bardziej wilgotnej strony (tej, która przylegała do stolnicy).jeśli jest elastyczne i
kurczy się po rozwałkowaniu, przed nałożeniem farszu należy je lekko rozciągnąć palcamiPrzepis na klasyczne ciasto na pierogiCzas przygotowania: 10 minutSkładniki (na ok. 100 pierogów):3 szklanki
mąki1 łyżeczka
soli1 szklanka letniej
wodyWykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, na środku kopca tworzymy wgłębienie.
Sól rozpuszczamy w wodzie.Stopniowo wlewamy
wodę, cały czas wyrabiając ciasto i nasypując suchą
mąkę z
boków do wilgotnego środka.Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, konsystencję można regulować dosypując niewielką ilość
mąki lub dolewając niewielką ilość
wody. Do uzyskania dobrej konsystencji ciasta potrzeba 10 minut wyrabiania.UWAGA: Większą elastyczność tego ciasta uzyskamy, wlewając zamiast letniej
wody wrzątek i wyrabiając początkowo ciasto za pomocą drewnianej gałki lub łyżki.Źródło tekstu i filmiku ( KLIKNIJ ) zapraszam na stronę tej Pani.Farsz numer 1. Na tradycyjne pierogi Ruskie250 g
sera twarogowego półtłustego300 g
ziemniaków3
cebulepieprz i
sól50 g
masłaZiemniaki ugotować w osolonej wodzie, dokładnie rozgnieść wraz z
twarogiem specjalną praską do
ziemniaków (najlepiej robić to, jak
ziemniaki będąjeszcze lekko ciepłe, powstanie wtedy gładka masa i łatwiej będzie można formować farsz na placuszkach).
Cebulę drobno pokroić i zrumienić na patelni. Wymieszać z
twarogiem z
ziemniakami. Przyprawić
solą,
pieprzem, farsz nie powinien być mdły.200 g -2 woreczki
kaszy gryczanej prażonej250 g
boczku surowego wędzonego250 g
mięsa mielonego z
indyka40g -1 garść
suszonych grzybów np.
Borowików2 ząbki
czosnkupieprz,
sól i
papryka ostra mielona
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. W osobnym naczyniu umieszczamy
mięso mielone wraz z pokrojonym w drobne kosteczki
boczkiem.
Grzyby zalewamy wrzatkiem i trzymamy pod przykryciem około 15 minut. Następnie
grzyby odcedzamy i bardzo drobno siekamy. Dodajemy do
mięs. Wszystko razem mieszany dodając wycisniete zabki
czosnku i 2 lyzeczki
ostrej papryki. Całość przekladamy na rozgrzana patelnie i smażymy rizdrabniajac nasze
mięso na małe kawałki.
Mięso powinno być lekko chrupiace. Zawartość patelni przekladamy do naczynia gdzie znajduje sie
kasza i razem mieszamy.Dodatki:
Śmietana 12%,
Słoninka na skwareczki :)


Smacznego !!!