ßßß Cookit - przepis na Pierogi Ruskie i Clauditta Banditta

Pierogi Ruskie i Clauditta Banditta

nazwa

Wykonanie

Cztery zasady:
ciasto potrzebuje dobrego, dokładnego wyrobienia.
wymaga podsypywania dodatkową mąką podczas wałkowania.
lepimy ciasto od bardziej wilgotnej strony (tej, która przylegała do stolnicy).
jeśli jest elastyczne i kurczy się po rozwałkowaniu, przed nałożeniem farszu należy je lekko rozciągnąć palcami
Przepis na klasyczne ciasto na pierogi
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki (na ok. 100 pierogów):
3 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1 szklanka letniej wody
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, na środku kopca tworzymy wgłębienie.
Sól rozpuszczamy w wodzie.
Stopniowo wlewamy wodę, cały czas wyrabiając ciasto i nasypując suchą mąkę z boków do wilgotnego środka.
Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, konsystencję można regulować dosypując niewielką ilość mąki lub dolewając niewielką ilość wody. Do uzyskania dobrej konsystencji ciasta potrzeba 10 minut wyrabiania.
UWAGA: Większą elastyczność tego ciasta uzyskamy, wlewając zamiast letniej wody wrzątek i wyrabiając początkowo ciasto za pomocą drewnianej gałki lub łyżki.
Źródło tekstu i filmiku ( KLIKNIJ ) zapraszam na stronę tej Pani.
Farsz numer 1. Na tradycyjne pierogi Ruskie
250 g sera twarogowego półtłustego
300 g ziemniaków
3 cebule
pieprz i sól
50 g masła
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, dokładnie rozgnieść wraz z twarogiem specjalną praską do ziemniaków (najlepiej robić to, jak ziemniaki będąjeszcze lekko ciepłe, powstanie wtedy gładka masa i łatwiej będzie można formować farsz na placuszkach). Cebulę drobno pokroić i zrumienić na patelni. Wymieszać z twarogiem z ziemniakami. Przyprawić solą, pieprzem, farsz nie powinien być mdły.
200 g -2 woreczki kaszy gryczanej prażonej
250 g boczku surowego wędzonego
250 g mięsa mielonego z indyka
40g -1 garść suszonych grzybów np. Borowików
2 ząbki czosnku
pieprz, sól i papryka ostra mielona
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. W osobnym naczyniu umieszczamy mięso mielone wraz z pokrojonym w drobne kosteczki boczkiem. Grzyby zalewamy wrzatkiem i trzymamy pod przykryciem około 15 minut. Następnie grzyby odcedzamy i bardzo drobno siekamy. Dodajemy do mięs. Wszystko razem mieszany dodając wycisniete zabki czosnku i 2 lyzeczki ostrej papryki. Całość przekladamy na rozgrzana patelnie i smażymy rizdrabniajac nasze mięso na małe kawałki. Mięso powinno być lekko chrupiace. Zawartość patelni przekladamy do naczynia gdzie znajduje sie kasza i razem mieszamy.
Dodatki:
Śmietana 12%, Słoninka na skwareczki :)
Smacznego !!!
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2013/03/pierogi-ruskie-i-clauditta-banditta.html